Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran’daki İşletmeler Uluslararası Ticarette Kripto Para Kullanabilecek

İran’daki bazı işletmeler, yurt dışındaki ortaklarıyla yaptıkları ticaret anlaşmalarının ödemelerinde kripto paraları kullanabilecek.

İran Merkez Bankası, Kapsamlı Ticaret Sistemine (Comprehensive Trade System) kripto altyapısının da eklenmesi için Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı ile anlaşmaya vardı.

ILNA tarafından aktarılanlara göre İran’daki işletmeler, yurt dışındaki kuruluşlarla yaptıkları işlemleri nihaileştirmek için bu altyapıyı kullanarak kripto paralardan faydalanabilecek.

Eylül 2021’de göreve gelen Ticareti Geliştirme Kurumu Başkanı Alireza Peyman-Pak, sistemi operasyonel hale getirmek için yapılan çalışmalarda son noktaya gelindiğini” söyleyerek, “Bu, ithalatçıların ve ihraççıların uluslararası anlaşmalarda kripto kullanabilmesi için yeni fırsatlar doğuracaktır.” dedi.

İran’ın 2018 yılında tanıttığı Kapsamlı Ticaret Sistemi, 2020 yılının sonunda hizmete girdi. Kaçakçılığın önüne geçmek, ticaret anlaşmalarına şeffaflık kazandırmak ve işletmelere kolaylık sağlamak için geliştirilen sistem ile uluslararası ticarette karşılaşılan zorlukların ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Kripto para altyapısının bu sisteme ne şekilde entegre edileceği ile ilgili bir detay paylaşılmadı.

Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı, şu ana dek ülke genelindeki kripto para üretim tesislerine binden fazla lisans dağıttı. Lisanssız madencilerle mücadelesini sürdüren hükümet, yakın zamanda aldığı kararla elektrikten tasarruf edebilmek için lisanslı madencilerin faaliyetlerini de mart ayına kadar durdurdu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!