Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran’dan Bitcoin (BTC) Madencilerine Yenilenebilir Enerji Desteği

İranlı yetkililer, yenilenebilir enerjiye erişimi kolaylaştırmak adına Bitcoin (BTC) madenciliği endüstrisi için bazı kuralları revize etti. Lisanslı madenciler artık ülke genelinde yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriği daha düşük ücretlerle satın alabilecekler.

İran Enerji Bakanlığı, İran İslam Cumhuriyeti‘nde Bitcoin madenciliği yapmaya yetkili kuruluşların yenilenebilir enerjiye ulaşımlarını kolaylaştırmak adına düzenlemelerde bulundu. Bitcoin.com tarafından yapılan habere göre İran, yakın zamanda çıkarılan bir kararnameyle birlikte Bitcoin madencilerinin ülke genelinde yenilenebilir kaynaklardan elektrik satın almalarına izin verdiğini açıkladı.

İran Elektrik Üretim, İletim ve Dağıtım Şirketi (Tavanir) yetkilisi Mohammad Khodadadi, bu düzenlemeyle birlikte madencilerin yerel kaynaklar ile sınırlı kalmayacağını ve ülke çapındaki yenilenebilir enerjiye daha uygun fiyatlardan erişim imkanı bulabileceklerini belirtti. Madencilik sektörü için atılan ilk olumlu adımlar aralık ayında Tahran Enerji Bakanlığı tarafından gelmişti. İranlı yetkililer tarafından yapılan açıklamayla, yenilenebilir enerji üreten santrallerin lisanslı Bitcoin madencilerine elektrik tedarik etmesine izin verildi.

Tüm bunların yanı sıra İran’da Bitcoin madencisi olmanın halen daha büyük zorlukları bulunuyor. Ülke, iklim şartları gereği sıcak geçen yazlar ve soğuk kış aylarında elektrik kesintileri yaşıyor ve bu kesintilerden kısmen Bitcoin madencileri sorumlu tutuluyor. Tavanir bu yıl madencilere, aşırı sıcaklar sebebiyle artan soğutma sistemlerinin yoğun enerji taleplerini gerekçe göstererek yaz sonuna kadar madencilik faaliyetlerinin askıya alınması gerektiğini söyledi. Kısıtlamalar, ülkenin kripto topluluğundan olumsuz tepkilere yol açtı.

Devlete ait kuruluş ayrıca, lisanssız kripto para madencilerine karşı ciddi önlemler alma sözü vererek, yasadışı madencilik faaliyetleri için para cezalarını %400 oranında artırdı. Mayıs ayında yayınlanan resmi verilere göre, İran hükümeti yasa dışı Bitcoin madenciliği yapan yaklaşık 7.000 tesisi belirleyip kapatmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!