Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İranlı Bitcoin Kullanıcıları, Şimdiden Yeni ABD Yaptırımlarından Etkilenmeye Başladı!

ABD Hazine Bakanlığına bağlı OFAC departmanı, geçtiğimiz Çarşamba günü iki İran vatandaşı olan  Ali Khorashadizadeh ve Mohammad Ghorbaniyan ile ilgili iki Bitcoin adresini yaptırım listesine eklediğini duyurmuştu.

Olayın açıklanmasından saatler sonra bile, İran kökenli Telegram kanalları gizlilik ve Bitcoin cüzdanlarının güvenliği hakkında konuşmalarla doldu taştı. Hükümet direkt olarak Bitcoin adreslerine yaptırım uygulayıp, bunları sansür veya bloklayamasa da, insanları bu adreslerle işlem yapan kişiler hakkında yasal kovuşturma başlatmakla tehdit etmekte.

CoinDesk kaynağının aktardığı habere göre ise, ABD’nin direkt olarak ülkeye koyduğu diğer yaptırımların etkisi ile de, İran vatandaşlarının çoğu, VPN kullanmalarına rağmen önde gelen kripto para platformlarından ShapeShift‘e erişim sağlayamamakta. Bir kripto para madencisi olan İranlı Javad Sedighi ise, CoinDesk kaynağına verdiği demeçte, İran’ın içerisindeki Bitcoin kullanıcılarının olaydan şimdiden etkilenmeye başladığını ifade eti.

Sedighi iki yıldır Bitcoin kullanıyor ve bunun madenciliğini yapıyor. Bir çok İranlı gibi kripto para birimlerini ailesine para göndermek ve onlara destek olmak için kullanan Sedighi, yeni politik gelişmelerin onu bazı Bitcoin cüzdanlarının güvenliği ve gizliliği konusunda endişelendirdiğini ifade etti.

İranlılar arasında en çok kullanılan cüzdanlardan olan Electrom, Atomic, Exodus, Samourai Wallet, Wasabi Wallet ve özellikle CoinJoin gibi uygulamalar ile işlemleri gizlemeye çalıştıklarını ifade eden Sedighi, bunun bile yeterli olmayabileceğinden korktuklarını ve artık Bitcoin yerine gizlilik odaklı kripto para birimi Zcash kullanabileceklerini ifade etti.

”Bütün bir ülkeyi küresel bir işten mahrum bırakmak zalimliktir”, ifadesini kullanan Sediqhi, yapılan son yaptırımlar hakkında ise şunları ifade etti ve durumu İranlı kullanıcılar için adeta özetledi:

”Bu Bitcoin hesaplarının yaptırımlı olduğunu nasıl bilebilirim? Düzenli olarak Adalet Bakanlığının, Federal Rezervin ve OFAC’ın internet sayfalarını kontrol ederek mi?”

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment