Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İranlı Kadınlar Ethereum Kodlamayı Öğreniyorlar

Ethereum ekosisteminin bir parçası olan ConsenSys, İranlı kadınlara Ethereum tabanlı kodlama yapabilmeleri için burs veriyor. Burs alan kadınlar, Solidity dili için düzenlenen özel eğitim programına dahil olabiliyor.

ConsenSys, yeni Ethereum geliştiricileri yetiştirmek için hazırladığı kursu İran’a taşıdı. Ethereum kurucusu Joseph Lubin tarafından kurulan şirket, İranlı kadınlara burs vermeye başladı.

Solidity kullanmayı öğreniyorlar

ConsenSys Academy, blockchain uzmanı olmak isteyen isimler için Developer Program Bootcamp adlı bir kurs veriyor. Katılımcılar, Ethereum’un kendi programlama dili olan Solidity’yi öğrenmek için en az on hafta boyunca ders alıyorlar. Kursun bedeli 985 dolar.

İranlı kadınlara, Ethereum kodlamayı öğrenebilmeleri için burs verilmeye başladı. CoinDesk’in haberine göre yedi kadın, kursu başarıyla tamlamladı. Projenin temeli ConsenSys, Women in Blockchain ve CoinIran iş birliğiyle atıldı.

Yeni iş fırsatları doğuyor

Kursu tamamlayan kadınlar, akıllı sözleşme teknolojisini kullanıp yeni uygulamalar geliştirebiliyorlar. Blockchain alanında elde edilen bu uzmanlık, onlara yeni iş fırsatları veriyor. Bu fırsatı değerlendiren isimlerden biri, 38 yaşındaki Sahar Rahbari oldu.

İki çocuk annesi Rahbari, Yasoui’de çalışıp tarımsal ürün satıyordu. Rahbari, 2020’de ConsenSys’in açtığı kursu başarıyla tamamlayıp İran’daki blockchain projelerinde freelance şekilde çalışmaya başladı. İran’da çok fazla iş imkanı olmadığını ifade eden Rahbari, yurt dışı projeleriyle ilgili şunları söyledi:

“Yurt dışından gelen işlerde, kripto parayla ödeme alabiliyoruz. Bu işin en iyi yanı bu. İran’da siyasi açıdan kötü bir durumdayız. Yurt dışına para transferi yapamıyorum. Ama kripto parayla, küçük miktarlarda işlem yapılabiliyor. Bu alanı seçmemin sebeplerinden biri bu.”

İran’da üniversitelerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarından mezun olanların yüzde 70’i kadınlardan oluşuyor. Bu kadınların bir kısmını blockchain uzmanı olmaya teşvik eden yerel kuruluşlar, akıllı sözleşme konusunda zamanla daha fazla kişiyi eğitmek istiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!