Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IŞİD, Sri Lanka Saldırısı İçin Bitcoin Mi Kullandı?

Bitcoin (BTC) ilk piyasaya çıktığı tarihlerde çoğunlukla yasa dışı hizmetlerin ve ürünlerin alınması için kullanılsa da, özellikle son 5 yıldır bu imajından kurtulmayı ve ana akım kitleler tarafından kullanım görmeyi başardı. Ancak yine de herhangi bir sansüre maruz kalmayışı ve devletler tarafından engellenmesinin mümkün olmaması nedenleri ile ara ara hala IŞİD ve buna benzer terörist organizasyonlar tarafından kullanılabilmekte.

İsrail merkezli bir blockchain araştırma firması Whitestream‘in gündeme getirdiği yeni bir iddiaya göre ise, Paskalya öncesi Sri Lanka‘ya yapılan kanlı saldırıda parmağı olan IŞİD, bunu direkt olarak BTC fonlaması ile başardı. İsrailli firmanın ifade ettiğine göre 200’ün üzerinde insanın hayatını kaybettiği saldırıların fonlanması  direkt olarak Kanada merkezli bir Bitcoin ödeme aktarma platformu olan CoinPayments kullanılarak yapıldı.

Whitestream’in elde ettiği verilere göre ödeme şirketinin Bitcoin cüzdanlarındaki bakiye saldırıdan bir gün önce 500.000 dolardan 4.5 milyar dolara kadar çıktı ve saldırı bitiminde bu bakiye yeniden 500.000 dolara kadar geriledi.

Whitestream yetkilileri konu hakkında Globes kaynağına verdikleri bilgilerde şunları ifade ettiler:

”CoinPayments firması kendi cüzdanlarının bu işe karıştığını kabul ettiler ancak IŞİD ile bağlantılarının bulunduğu iddiasını reddettiler. Şirketin kendi cüzdanlarının kullanıldığını fark etmemiş olması muhtemel çünkü IŞİD parayı aktarmak için paravan şirketler kullanıyor.”

Whitestream kurucusu Itsik Levy ödeme platformu CoinPayments’in bilerek veya bilmeyerek bu işleme karıştığını ancak yine de kısa sürede yapılan böylesine yüklü ödemelerde dikkatli olunması gerektiğinin bütün kripto para platformları için elzem olduğunu vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment