Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İspanya Merkez Bankası Bitcoin Yatırımcılarını Uyardı

İspanya Merkez Bankası, bitcoin ve ether fiyatlarındaki yükselişten örnek vererek kripto para yatırımcılarına uyarıda bulundu. İnsanlara piyasadaki volatiliteye ve belirsizliklere karşı dikkatli olmaları tavsiye edildi.

Bitcoin fiyatı 48.000; ether fiyatı 1.800 doları aşarak rekor kırdı. Kripto paraların popülaritesi artarken, İspanya Merkez Bankasından bir uyarı mesajı geldi. 9 Şubat tarihinde yayınlanan bildiride üç temel hususa vurgu yapıldı: Kripto para piyasası volatildir, karmaşık yapıdadır ve belirsizliklerle doludur.

AB’deki yasal belirsizlikler sürüyor

Başta bitcoin olmak üzere 7 binden fazla kripto para bulunuyor. Gelişmiş ülkeler dahil olmak üzere, çoğu ülke henüz bunların regülasyonunu sağlamadı. İspanya Merkez Bankası, bunu hatırlatarak şu uyarıda bulundu:

  • Kripto paralar; yasal olarak birer ödeme aracı olarak kabul edilmemektedir,
  • Bir merkez bankası veya kamu kuruluşu tarafından desteklenmemektedir,
  • Tüketici hakları kapsamında ele alınmamaktadır.

Bunlar ‘risk oranı yüksek yatırımlar’

Kripto paraların karmaşık yapıda enstrümanlar olduğu, bunların küçük yatırımcılar için risk teşkil edebileceği ifade edildi. Türev piyasasını örnek gösteren İspanya Merkez Bankası, bunun risk oranını yükselttiğini savundu. Merkez Bankasının üstünde durduğu diğer risk unsurları şu şekilde:

  • Avrupa Birliği kripto paraları henüz regüle etmedi. Avrupalı yatırımcıların bitcoin gibi kripto varlıklara karşı yeterli düzeyde güvencesi yok.
  • Menkul kıymet piyasalarında fiyatlar ölçülü şekilde belirlenir. Kripto para piyasasında bunun için uygun mekanizmalar yok. Coin fiyatları bu nedenle manipüle edilebilir.
  • Bireysel ve kurumsal yatırımcının kripto para kullanımı hala çok kısıtlı. Bu, onların likidite açısından yetersiz kalmasına yol açabilir.
  • Hiçbir işletme bitcoin gibi kripto paraları ödeme aracı olarak kabul etmek zorunda değil. Bu yasanın yakın gelecekte değişmesi öngörülmüyor.
  • İnsanlar, ikamet ettikleri ülkeden farklı ülkelerde bulunan kripto para şirketlerini kullanıyor. Bu, yasal bir anlaşmazlık çıkması halinde sorun teşkil edebilir.
  • Hırsızlık, dolandırıcılık olayları.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!