Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İspanya Merkez Bankası: Bitcoin Verimli Bir Ödeme Sistemi Değil

İspanya’nın merkze bankası olan Banco de España (BDE), kısa süre önce yeni bir rapor yayınladı ve Bitcoin‘in bir ödeme sistemi olarak yeteri kadar verimli olmadığını öne sürdü.

İspanya Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde kripto paralarla ilgili yeni bir rapor yayınladı. Bu rapor BDE’nin Finansal Yenilik ve Piyasa Altyapıları departmanından sorumlu olan Carlos Conesa tarafından hazırlandı.

Conesa hazırladığı bu raporda Bitcoin’i genel özellikleriyle ele alıyor ve Bitcoin ağındaki bazı sorunlardan bahsediyor. Bitcoin’i özellikle bir “ödeme sistemi” olarak ele alan Conesa, Bitcoin’in bu konuda yetersiz kalabileceği fikrini savunuyor.

Conesa’ya göre Bitcoin ağının merkezsiz olması, ağ genelindeki doğrulama işlemleri için çok fazla kaynak kullanılmasına yol açıyor ve bu da genel olarak sistem verimliliğini olumsuz yönde etkiliyor. Conesa’ya göre Bitcoin ile kıyaslandığı zaman pek çok merkezi sistem, çeşitli süreçleri çok daha “basit ve ucuz” bir şekilde tamamlayabiliyor.

Conesa’ya göre bir ağın “ödeme sistemi” olarak kullanılabilmesi için o ağın iki taraf arasındaki para işlemini hızlı ve güvenli bir şekilde tamamlayabiliyor olması gerekiyor. Conesa’ya göre Bitcoin her ne kadar hükümetler veya büyük şirketler tarafından kontrol edilememe konusunda iyi bir avantaj sunsa da söz konusu “ödeme sistemi” olduğu zaman yetersiz kalıyor.

İspanya Merkez Bankası bundan birkaç gün önce başka bir bildiri yayınlayarak ülkedeki vatandaşlara kripto paraların yasal olmadıklarını hatırlatmış, vatandaşları kripto para yatırımları konusunda uyarmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment