Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İspanya Merkez Bankası Dijital Para Araştırmalarını Başlattı

İspanya Merkez Bankası, internet sitesinde yayınladığı yazıda 2024 yılına kadar dijital para araştırmasını tamamlayacağını duyurdu.

İspanya Merkez Bankası Banco de España, internet sitesinde önümüzdeki dört yılda ekonomik hedeflerini ana hatlarıyla belirlemek için bir plan yayınladı. Ekonominin ve toplumun dijital dönüşümü ve teknolojik ilerlemenin sağladığı yeni olanakların mevcut yapıda bazı zorluklar ortaya çıkardığı belirtilen açıklamada, yeni teknolojilerin araştırılması ile bu zorluklara çözümler üretilmesi planlandığı belirtildi.

Yapılacak araştırmalar kapsamında ödeme araçlarının geliştirilmesi, dijital merkez bankası para biriminin (CBDC) tanıtımı, tasarımı ve olası sonuçlarının da yer aldığı aktarıldı.

Planın İlk Çeyreği Dijital Paraya Ayrıldı

İspanya Merkez Bankası yayınladığı yazıda, planın ilk yılında üzerinde yoğunlaşmayı amaçladıkları öncelikli araştırma yollarına da değindi. 2020 ve 2021 yıllarında bir dijital merkez bankası para biriminin uygulanmasının finansal sistem ve ekonomi üzerine etkilerini analiz etmeyi planlayan İspanya Merkez Bankası, çeşitli tasarım önerilerini ve dijital kimlik ile ilgili hususları da ele alacak.

FXStreet’in aktardığına göre İspanya Merkez Bankası yöneticisi Pablo Hernández de Cos, gelecekte CBDC’yi ticaretin her alanına sunarak Merkez Bankası’nın bilançosuna erişimi genişletmeyi planladıklarını söylerken, yapılacak araştırmalar sonucunda elde edilecek teknolojik yeniliklerin, para ve ödeme sistemini geliştirmeye yardımcı olacak yeni yollar ortaya koyacağını belirtti.

Dijital Dönüşüm Öncelikli Stratejiler Arasında

Makine öğrenimi ve yapay zeka modellerinin finansal hizmetlerde kullanımının değerlendirilmesini sağlamak için analitik bir çerçeve geliştirileceği belirtilen açıklamada, bankaların yeni teknolojileri kullanımındaki riskler ve uygulama yollarının da belirleneceği bildirildi.

Teknolojik ilerlemenin sağladığı yeni olanakların finans sektörü için büyük fırsatlar ve önemli zorluklar içerdiğini belirten İspanya Merkez Bankası, yayınladığı yazıda ayrıca diğer sektörlerde olduğu gibi bankaların da öncelikli stratejik hedefleri arasında dijital dönüşümün önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!