Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İspanya Merkez Bankası: Kripto Paralar, Para Politikasını Geliştirebilir

Banco de España (BDE, İspanya Merkez Bankası) yakın zamanda kripto para birimleri ve blockchain lehine bir rapor yayımladı.  Rapor temel olarak itibari paranın, kripto para versiyonuna sahip olmanın artılarını ve eksilerini masaya yatırmakta. Raporun sonuç kısmında, kripto para birimlerinin ve blockchain teknolojisinin İspanya ekonomisini geliştirme konusunda faydalı olabileceği ifade edilmekte. Bu faydanın spesifik olarak para politikası ve finansal altyapı yönünde olacağı da vurgulanmakta.

İspanya Ekonomisi İçin Olumlu Bir Etki

BDE bünyesinde Ekonomi Genel Müdürü olarak görev yapan Galo Nuño, araştırmaya liderlik eden kişi. Kendisi araştırmada blockchain teknolojisinin ülkenin para kaynağını takip etmekte kullanılabileceğini ifade ediyor. BDE’nin sirkülasyonda olan tüm banknotları takip edemediği göz önüne alınırsa, bu gerçekten de önemli bir çözüm olabilir.

Rapor, kripto para birimlerini benimseme konusunda çok geniş çaplı bir yaklaşım ele almak yerine, daha dar bir yol seçiyor ve sadece ”potansiyel iyi ve kötü sonuçlara” odaklanıyor. Raporda yer alan kötü sonuçlar arasında en çok öne çıkanı ise, finansal istikrarı koruyamama yönünde.

Merkez Bankası Destekli Kripto Para Birimi (CBDC)

Raporda Merkez Bankasının kesinlikle kripto para birimlerini kontrol etmesi gerektiğini vurgulanmakta. Bu sayede de BDE’nin, Merkez Bankası Destekli Kripto Para Birimi fikrine olumlu yaklaştığını görebiliyoruz. BDE, olası bir CBDC’nin para miktarını kontrol etme konusunda kendisine daha fazla yetki vereceğini düşünüyor ve bu fikri destekliyor.

Galo Nuño raporda CBDC’lerin kullanımını araştıracağını da belirtiyor. Kendisi şu an için merkez bankalarının neden kripto para birimleri ile ilgilenmesi gerektiği konusunu araştırmakta. Galo bunun yanı sıra ekonomiye kripto para birimi sunmanın sonuçlarını da araştırmakla görevlendirildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment