Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İspanya’da Kripto Para Reklamı Yapan Fenomenlere Kısıtlama

İspanya’nın finans piyasalarını denetleyen CNMV, sosyal medyada fenomen olan isimler tarafından kripto paralarla ilgili olacak şekilde yapılan reklamlara kısıtlama getiriyor.

Financial Times’ın aktarımına göre influencerlar ile onların ajans ve sponsorları, önümüzdeki aydan itibaren kripto paralarla ilgili bir reklam yapacak olmaları halinde ilgili yetkilileri konu hakkında bilgilendirmek zorunda olacak.

Fenomenlerden ayrıca kripto paralarla ilgili bir tanıtım yaparken insanları kripto para piyasasının barındırdığı riskler konusunda uyarmaları beklenecek.

Menkul kıymet piyasasını denetleyen CNMV’nin başkanı Rodrigo Buenaventura, yasal düzenlemeler sebebiyle geleneksel kanallarda yapılamayacak reklamların influencerlar aracılığıyla yapılabildiğini belirtip, yeni kısıtlamaların “yalnızca geleneksel medya değil, influencerlar aracılığıyla yapılan kripto para reklamlarına da düzenleme getirecek olmasından” memnun olduklarını açıkladı.

Kripto paralarla ilgili reklam yapan influencerlar, yetkilileri reklamı yapmadan önce bilgilendirecek, ilgili şartlara uymayanlara 300 bin euroya kadar varan miktarda para cezası uygulanabilecek.

Bu hamle, İspanya’yı kripto para reklamlarıyla ilgili böyle bir adım atmış ilk AB ülkesi haline getiriyor. Bunun sinyalleri, ilk olarak futbolcu Andrés Iniesta’nın yaptığı bir sosyal medya paylaşımında alınmıştı.

Iniesta, Kasım 2020 tarihli Twitter paylaşımında, kripto para piyasasına nasıl giriş yapacağını “Binance ile birlikte öğrendiğini” söylemiş, CNMV ise buna kripto paraların “risklerine” değinerek yanıt vermişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!