Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsrail, Bitcoin ve Kripto Paraları Para Birimi Olarak Tanıyabilir

İsrail hükümeti, Bitcoin ve kripto paraları varlık statüsünden çıkararak para birimi konumuna taşımayı planlıyor. Tasarıyı geliştiren isimler, bu hamle ile İsrail’in kripto para alanında liderlerden biri olacağını öne sürüyorlar.  

Bitcoin‘i para birimi statüsüne taşıma önerisi, sağ görüşlü siyasi parti Yisreal Beiteinu tarafından sunuldu. Partinin 4 üyesi tarafından hazırlanan tasarı, kripto para işlemlerinin vergilendirilmesini düzenleme amacı güdüyor. Sunulan teklif ile Gelir Vergisi Kararnamesi kapsamında yeni bir bölüm eklenmesi ve kripto paraların “piyasaya sürülen dijital paralar” sınıfına dahil edilmesi hedefleniyor.

Tasarı, Bitcoin ve high-tech endüstrisinin İsrail pazarını geliştirebileceğinin de altını çiziyor. Tasarıyı hazırlayan isimlerden Knesset Üyesi Oded Forer, İsrail’in blockchain teknolojisinin önünü açmasıyla kripto para sektöründe lider konumuna gelebileceğini söyledi.

israil-kripto-para

Kripto Paraların, Para Birimi Olması İçin Gerekli Şartlar

Tasarı yalnızca Bitcoin’i değil diğer birçok kripto parayı da ilgilendiriyor. Hazırlanan teklife göre kripto paraların, Gelir Vergisi Kararnamesinde “piyasaya sürülen dijital para” statüsünde değerlendirilmesi için taşıması gereken özelliklerden bazıları şunlar:

  • Regülasyonlara uygun, dağıtılmış bir bilgisayar ağı tarafından geliştirilmeli,
  • Öncelikli olarak ödeme işlemlerinde kullanılmak için tasarlanmamış olmak,
  • Ticari amaçla değil, genel kullanım için tasarlanmış olmalı.

İsrail Blockchaine Yabancı Değil

2020 yılının başında İsrail Menkul Kıymetler Otoritesi (ISA), blockchain ve DLT teknolojilerini araştırmak üzere kurduğu komitenin ardından özel sektöre de blockchain çağrısı yaptı. Kurulan komite araştırmaları sonucunda bir rapor yayınladı ve blockchain teknolojisinin kullanım alanları, avantajları ve dezavantajlarını açıkladı.

Raporda blockchain teknolojisinin hızlı ve düşük maliyetle işlemler yürütebileceği açıklandıktan sonra ISA, şirketlerin blockchain projelerini paylaşmasını istedi. ISA, gönderilen projeleri değerlendireceğini ve sermaye piyasalarını geliştirmek için kullanabileceğini açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment