Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsrail Yüksek Mahkemesinden Borsanın Hesabını Kapatan Bankaya Red Kararı

 

İsrail Yüksek Mahkemesi, 26 Şubat Pazartesi günü Bank Leumi‘ye, Bits of Gold Bitcoin borsa hesabının etkinliğini büyük oranda durduğu için ihtiyatlı tedbir kararı verdi. Bankacılık hizmeti almakta zorlanan diğer şirketlere teamül olacak bu durum, İsrail kripto para endüstrisi tarafından büyük bir zafer olarak görülüyor.

Bits of Gold, Leumi’ye Karşı

Kambiyo şirketi olarak tanımlanan Bits of Gold, 2014’te kurulduğundan beri, ülkedeki iki büyük bankadan biri olan Bank Leumi’nin hesaplarını kullanıyordu. Şirketin hesaba gösterdiği özene rağmen 2015’te banka, Bitcoin kullanması sebebiyle hesabı kapatma kararı aldı. Bunun üzerine Bits of Gold, hesabı kullanmaya devam etme izni almak için mahkemeye müracaat etti. Seneler boyunca şirket, kesinleşmiş karara kadar devam etmesine izin veren bir ihtara dayanarak çalışmıştı. Birkaç ay önce Bölge Mahkemesi, şirketin etkinliklerini takdir etmesine rağmen bankaya, şirketin Bitcoin işlemleri yapmasına engel olma yetkisi vermişti.

Bits of Gold bu kararı Yüksek Mahkemeye götürdü ve mahkemeden derhal ihtiyati tedbir kararı geldi. Geçtiğimiz pazartesi ise Yüksek Mahkeme, temyizin tamamına dair bir hükme varılana dek şirketin kendi hesabında dijital koin işlemleri yapabileceğine dair geçici bir karar yayınladı. Mahkeme kararında:

”Bankanın maruz kalabileceği zarar, şimdilik sadece spekülasyonlardan ibaret görünüyor. Bankanın kararı, şirket faaliyetlerinin kanun hükümlerine aykırı olduğu için risk taşıdığı varsayımına dayanmaktadır ve buna binaen banka, normalde bu risklerin gerçekleşmesi durumunda bir bedel ödemekle yükümlüdür. Fakat şimdiye dek, hesabın işlemekte olduğu beş yıllık süre zarfında bu varsayımlar gerçekleşmemiştir – Bölge Mahkemesinin tespit ettiğine göre şirket şeffaflığını korumuş ve yasaya aykırı davranmamıştır.”

Şirketi temsil eden avukat Shaul Zioni ”Bu örnek oluşturan vakanın dijital para ticareti açısından önemini ne kadar vurgulasam az. Mahkemeye göre bankalar şirketin işlemlerini durduramaz ve riskleri kendileri üstlenmek zorundadır.” şeklinde açıklama yaptı. Bits of Gold CEO’su Yuval Roash ise olay üzerine:

”Mahkemenin kararı, İsrail’deki kripto para camiasını büyütmeye odaklanmamızı sağlıyor. Dijital paralara İsrail ekonomisinde yüksek teknoloji ve finans sektörü için muazzam bir büyüme motoru olarak hak ettiği yeri vermek için sektörün lideri olarak çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Bank Leumi’den gelen cevap şu şekilde oldu:

”Banka mahkeme kararına saygı duymaktadır. Lakin bu konu, intizamla hazırlanmış düzenleyici tüzüklerle ele alınmadığı sürece bankanın, şirketin Bitcoin etkinliklerine teşhiri devam edecektir. Bu yalnızca İsrail’de mahkeme kurallarına uyması zorunlu olan düzenleyiciler açısından değil, İsrail hukukuna bağlı sayılmayan harici düzenleyiciler için de geçerlidir. Bu nedenle, düzenleyici ve ilgili tarafları bağlayan hiçbir yasal hükme varılmadığı sürece, banka ihtiyati tedbir kararı kaldırılıncaya kadar davayla ilgili olacaktır. ”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment