Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İşte Kripto Para Piyasasındaki Düşüşe Genel Bakış

Bitcoin (BTC) ve kripto para piyasası bugün sabaha karşı milyarlarca dolar değerinde düşüş yaşadı. Bu düşüş neticesinde Bitcoin fiyatı 18,100 dolara kadar; Ethereum (ETH) fiyatı 550 doların altına kadar indi. Kripto para piyasasının toplam değeri 35 milyar dolar azaldı ve yüzde 5’ten fazla küçülme yaşadı. Kripto para analistlerinin bu düşüş hakkındaki yorumları ne oldu?

Kripto para piyasasındaki düşüşün ölçeğini anlayabilmek adına öncelikle bazı verilere değinilmeli. CoinGecko verilerine göre piyasanın toplam değeri bundan 24 saat önce neredeyse 580 milyar dolardı. Bu sayı bugün itibarıyla 540 milyar doların altına kadar düştü.

Bitcoin’in 24 saat öncesine kadar 356 milyar dolar olan piyasa değeri 340 milyar doların altına indi. Bu sırada fiyatta birkaç yüz dolarlık düşüş yaşandı ve bazı borsalarda 18,000 doların altına inildi.

Yüz milyonlarca dolar kaybedildi

Piyasadaki bu düşüş kaç stop yatırımcısını, ne şekilde etkiledi bilinmiyor. Vadeli işlem piyasasının etkileri ise daha net bir şekilde görülebiliyor. Bybt verileri vadeli işlemlerde son 12 saat içerisinde 300 milyon dolardan fazla pozisyonunun tasfiye olduğunu göstermekte. 24 saatlik veriler ise bu sayıyı 450 milyon dolara çıkarıyor.

Tasfiye olmuş bu pozisyonların yüzde 53’ü Binance yatırımcılarına aitti. Düşüşten en çok etkilenen ikinci ve üçüncü borsalar ise Huobi ile FTX oldu. Toplamda 58 bin 472 trader tasfiye olurken kapanan en büyük pozisyonun değeri 10 milyon dolardı.

Uzmanlar düşüş hakkında ne diyor?

Şant Manukyan

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, Bitcoin’in bugün sabaha karşı yaşadığı düşüşün 2017’dekine benzer bir satış olmadığını, ondan daha sağlıklı olduğunu söyledi. BTC’nin 200 günlük ortalamasını aştığını, bu nedenle 16,000 hatta 14,000 dolara kadar düşülebileceğini söyleyen Manukyan; BTC’nin buna rağmen “20,000 doları aşacak bir rallinin içerisinde olduğunu” belirtti.

Byzantine General

Kripto para analisti, dün yaptığı bir paylaşımda Bitfinex’teki işlemlere dikkat çekti. 18,750 dolardan 857 BTC’lik bir alım emri gördüğünü söyleyen analist, bunun BTC için dip seviyesi olabileceğini açıkladı. Fakat Byzantine bu yorumu yaptıktan kısa bir süre sonra bu alım emrinin aniden iptal edildiğini duyurdu. Bu gibi alım emirlerinin iptal edilmesi BTC boğalarını zayıflatmış olabilir.

byzantine-bitcoin-btc-dusus

CryptoCapo ve Michael van de Poppe

Sosyal medyada Il Capo of Crypto olarak tanınan analist, 7 Aralık tarihli analizinde fiyatın 18,500 dolar altına düşmesi halinde daha sert bir düşüş görülebileceğini; 19,500 doların üstüne çıkması halinde ise yükselişini sürdürebileceğini duyurdu. Analist 18,500 doların altına inilmesi halinde 18,000 doların da altına inilebileceğini söyledi. Hollandalı trader Michael van de Poppe buna benzer bir görüş paylaştı. Michael; 18,500-18,700 dolar aralığına çıkılamaması halinde daha sert bir düzeltme görülebileceğini açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!