Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İşte Şu Ana Kadar Yapılmış En Büyük 11 DeFi Saldırısı

ICO Analytics’in paylaştığı infografik ile bugüne kadar merkeziyetsiz finans (DeFi) platformlarına karşı yapılan 11 hack saldırısı açıklandı. 

Kripto para veri platformu ICO Analytics, bugün sosyal medya hesapları üzerinden bir grafik paylaştı. Şu ana kadar merkeziyetsiz finans (DeFi) platformlarına yapılan 11 saldırıyı gözler önüne seren grafikte; proje ismi, tarih, kaybedilen değer ve ne kadarının platforma geri döndüğü gibi bilgiler yer aldı.

ICO Analytics verilerine göre, en çok saldırı yaşanan platform bZx Protocol olurken, en büyük kayıp yaşayan projesi Harvest oldu. Bunlar dışında Maker platformu 12 Mart günü uğradığı saldırı ile bir daha geri dönememek üzere 8.3 milyon dolar kaybederken, Akropolis yalnızca birkaç gün önce 12 Kasım’da henüz geri alamadığı 2 milyon dolarını kaybetti. Balancer platformu ise 29 Haziran’da yaşadığı saldırı ile yarım milyon dolar kaybederek nasibini aldı.

Defi-hack-saldirisi

En çok saldırıya uğrayan ve en çok kaybeden ikili

Kendini en güçlü açık finans protokolü olarak tanıtan bZx yaşadığı saldırılar sonucu; 14 Şubat’ta 300 bin dolar, 18 Şubat’ta ise 600 bin dolar kaybetti ve bu fonların hiçbirini geri alamadı. Platform 14 Eylül’de bir saldırıya daha uğradı; fakat bu kez kaybettiği 8 milyon doların tamamını geri almayı başardı. Tüm bu saldırıların akıllı sözleşmelerdeki hatalı bir kod sebebi ile gerçekleştiği bildirildi.

Yaşanan saldırı sonucu en çok kayıp yaşayan Harvest Finance, 26 Ekim günü 33.8 milyon dolar değerinde bir hack saldırısı ile karşı karşıya kaldı. Saldırıyı gerçekleştiren bilgisayar korasının protokolün likidite havuzlarını hedef aldığı ve bir arbitraj saldırısı gerçekleştirdiği açıklandı. Saldırısını yalnızca 7 dakika içinde gerçekleştiren hacker, daha sonra 33.8 milyon doların 2.5 milyon dolarını geri verdi.

Kurtarılan fonlar da var

entegre çalışabilirlik vadeden ve ölçeklenebilir bir açık finans projesi olan DeFi platformu dForce, 19 Nisan’da yaşadığı hack saldırısı ile tam 25 milyon dolar kaybetti. Bu kayıp sektör takipçileri tarafından projenin güvenliğinin sorgulanmasına yol açarken hacker, 25 milyon doların tamamını geri devretti.

Yearn.finance kurucusu Andre Cronje’nin desteklediği Eminence Finance projesi 29 Eylül’de 15 milyon dolarlık saldırıya uğradı. Çalınan miktarın yarısında fazlası, 8 milyon dolarlık fon NFT oyun ekosistemi olan Eminence Finance’a geri döndü.

Kendi deyimleri ile DeFi alanına adalet, gerçek değer ve yenilik getirmeyi hedefleyen Value protokolü, yalnızca 2 gün önce bir saldırı ile 7.4 milyon dolar kaybetti. Platform tıpkı, Harvest Finance’ta olduğu gibi bir arbitraj saldırısı ile kaybettiği fonların şimdilik yalnızca 2 milyon dolarını geri alabildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!