Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsveç’in Merkez Bankası Riksbank, Ulusal Kripto Para Projesini Hızlandırdı

Ülkedeki merkez bankalarının çoğu blockchain teknolojisini yararlı bulmalarına rağmen kripto para birimlerine karşı adeta düşmanca tavırlar sergilese de, İsveç‘in merkez bankası Riksbank, bunlardan birisi değil. Riksbank nakitsiz toplum yaratma taleplerine en hızlı yanıt veren merkez bankalarından birisi olma yolunda emin adımlarla ilerlemekte.

İsveç içerisindeki bir kaç banka artık nakit para bulundurmuyor ki bu ihtiyarlar gibi yeni teknolojilere ayak uydurma konusunda sıkıntı çeken insanlar için bir sorun oluşturmakta. Merkez bankası Riksbank ise devlet ve merkez bankası destekli bir kripto para birimi seçeneğinin ülkenin finansal sisteminin istikrarını sağlayabilmek için gerekli hatta zorunlu olduğunu düşünmekte.

Bazı İsveç vatandaşları şimdiden ülkenin itibari para birimi Kron’un sanal versiyonu e-krona’ya şüphe ile yaklaşıyor olsa da, bu merkez bankasının gelişim sürecini sekteye uğratmadı. E-krone ilk olarak nakit paranın yanında kullanılan bir para birimi olacak ancak ilerleyen yıllarda İsveç için temel para birimi ilan edilecek. Merkez Bankası daha hızlı bir gelişim olmadan, özel kurumların ödeme sektöründe çok fazla paya sahip olabileceğini ki bunun problem olacağını düşünmekte. Banka özel kurumların ”olası kriz durumlarında bütün ödeme fonksiyonlarının sorumluluğunu almasını” engellemek ve bunu kendisi yapmak istiyor.

Banka yaptığı açıklamada  yaşlı insanlar veya bir engeli bulunan insanlar gibi çeşitli sebeplerden nakit para dışında diğer ödeme araçlarına erişimi olmayan kişilerin olmasından dolayı, e-krona geliştirme sürecini bir adım daha hızlandıracağını belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment