Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsviçre Ulusal Posta Servisinde İlaç Kargoları Blockchaine’e Emanet

İsviçre’nin ulusal posta servisi Swiss PostModum‘un geliştirdiği Blockchain tabanlı sistemle ilaç ve diğer sıcaklığa duyarlı kargoların takibini sağlayacak.

Bir startup şirketi olan Modum; Zürih merkezli, yeni nesil akıllı kontrat destekli sensörler için Blockchain sistemleri geliştiren bir şirket. Swiss Post ile bir işbirliği yaptıklarını ve sıcaklık takipli kargo gönderimi için başarılı denemeler gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Swiss Post 2016 yılında 8 milyar doların üzerinde gelir elde etmişti ve şu an ülkenin 2. en büyük işvereni konumunda.

Pazartesi yapılan açıklamada Modum’un 2017 yazından beri Swiss Post ile işbirliği yaptığı , sıcaklık takipli kargo gönderiminde başarılı denemeler gerçekleştirdikleri vurgulandı. İki şirket Modum’un sıcaklık takip cihazlarıyla Swiss Post’un kargo takip sistemini tam entegre hale getirmek için çalışmalar yapıyor.

Modum, bu projeyle ilaç sektöründeki şirketlere ürün gönderimleri esnasında güvenilir ve ölçeklenebilir bir takip sistemi getirdiğini ve yine şirketlerin, denetçilere ürünlerin yasal uygunluklarını gösterebilme imkanı sunacaklarını söylüyor. Tamamen kablosuz, dijital ve Blockchain tabanlı olan sistemin, verilerin toplanması ve kullanılması konusunda da endüstriye yepyeni kapılar açması bekleniyor.

Modum bir takip sistemi sunuyor, ilaç sektörü için sensörlerle ortamın çevresel koşullarını sürekli izliyor ve blockchain üzerindeki akıllı kontratlardan elde edilen verileri kullanarak ürünün önceden belirlenmiş şartları sağlayıp sağlamadığını doğruluyor.

Şirket, hali hazırda kullanıcılarının ilaç gönderimlerinde, kargolarının eşik sıcaklık değerlerini kaydetmek için Modum’un akıllı kontratlarını kullandığını da söyledi. Eğer kargodaki sensörler tarafından ölçülen sıcaklık bu eşik değerlerinin dışına çıkarsa hem alıcı hem de göndericiye bildirim gidiyor. Denemeler esnasında sensörler 500,000’in üzerinde veri noktasını ölçebilmiş.

Swiss Post ile işbirliğimiz bir başlangıç ve sistemlerimizin, endüstrideki basmakalıp yöntemler karşısındaki artılarının ispatı niteliğinde bir adım.

Modum CEO’su Simon Dössegger

Eğer proje başarılı şekilde hayata geçirilebilirse, ilaç endüstrisinin üzerindeki düzenleyici yükleri hafifletecektir. Avrupa Birliği genelinde yeni yürürlüğe konulan düzenlemlerle, ilaç firmaları gönderim esnasında sıcaklık koşullarının, belirlenen aralıklarda olduğunu kanıtlarıyla birlikte göstermek zorunda.

Modum son olarak, Swiss Post ile bu teknolojinin gücünü tam olarak gösterdikten sonra projeyi Avrupa’nın büyük taşımacılık firmalarına da entegre edeceklerini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment