Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İzlanda’da Madenciler Hedef Tahtasında

Bitcoin madencileri için referans merkezlerden birisi haline gelen İzlanda, madencileri artık bir tehdit olarak görüyor. Konuyla ilgili gerek yerel gerekse de ulusal basında çıkan haberlerde, çeşitli faktörlerden ötürü Bitcoin madencilerinin sıklıkla tercih ettiği lokasyonlardan birisi olan İzlanda, artan enerji ihtiyacı sebebiyle madencilere özel bir düzenleme getirme amacında.

Soğuk havasından ötürü soğutma sistemlerine gerek duyulmaması, gelişmiş bir ülke olması ve madenciler konusunda başta sıcak yaklaşımı nedeniyle birçok madencinin tercih ettiği ve operasyonlarını yürüttüğü İzlanda’da, daha önceleri madencilik ülkede birçok kişiye istihdam sağlayacak yeni bir iş alanı olarak görülmüş ve bu yönde hamleler desteklenmişti.

Ancak gelinen noktada, Bitcoin madencilerinin artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak konusunda sıkıtnı yaşayan İzlanda, önce vergileri arttırma konusunu gündeme getirmiş, daha sonra da madencilerin durumu çevrecilerin tepkisini çekmişti.

Konuyla ilgili konuşan çevreci isim Tomas Gudbartsson, şunları söyledi:

”İzlanda halen dünyada doğal dokunun korunduğu birkaç yer arasında yer alıyor. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Eğer madenciler için enerji sarf etmeye devam edersek, bu güzellikleri yok ederiz, bunu da kimsenin tercih edeceğini sanmıyorum.”

Tüm bu durumlar göz önüne alınırsa, İzlanda’da madencilerin artık sıkıntı yaşamya başladığını söylemek mümkün. Gelinen noktanın daha ileriye gidip gitmeyeceği ve ülkede madencilik sektörüne tam olarak ne olacağı ise, şu an için belirsizliğini koruyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment