Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jameson Lopp: Bitcoin “Yönetim” Kavramını Değiştirebilir

Kripto para sektörünün önde gelen isimlerinden olan ve kendini cypherpunk olarak tanıtan Jameson Lopp, Bitcoin‘in geleceği hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Stephan Livera Podcast’ine katılan ve orada Bitcoin hakkındaki görüşlerini paylaşan Lopp, Bitcoin’in anarko-kapitalizme doğru atılan ilk adım olduğunu belirtti.

Lopp’un açıklamalarına göre Bitcoin eğer geniş çaplı kitlelere yayılır ve başarılı olursa insanlık anarko-kapitalizme geçiş yapabilir:

“Bitcoin’in oldukça ilginç bir deney olduğunu düşünüyorum. Bitcoin eğer uzun vadede başarılı olursa sadece para kavramını değil, yönetim kavramını dahi değiştirebilir.”

Lopp’a göre an itibariyle -hükümetler gibi- üçüncü partiler tarafından ‘merkezi’ bir şekilde sunulan hizmetler, gün geldiğinde yalnızca yazılımlar tarafından sunulmaya başlarsa işte o zaman “öz egemenliğin” ve “anarko kapitalizmin” olduğu bir dünyada yaşanabilir:

“Bunun için gereken ilk adım Bitcoin. Eğer Bitcoin yeteri kadar başarılı olursa sonraki adımları düşünebiliriz.”

Cypherfunk’ın kurucusu olan Timothy May, bundan kısa süre önce vefat etti. May, vefatından önce “Kripto Anarşist Manifestosu” adlı bir kitap yazmış ve bu kitabında merkezsiz, kriptografik bir sistemden bahsetmişti. Timothy May insanların gelecekte birbirleriyle doğrudan etkileşime geçebileceklerini, aradaki üçüncü partilerin ortadan kalkacağını öngörmüştü.

Lopp, kripto para piyasasında yatırım yapan kişilere bazı tavsiyeler verdi. Lopp’a göre insanlar sadece “koinlere” değil, “eğitime” de yatırım yapmalı ve bir karar vermeden önce kapsamlı bir araştırma yapmalılar. Lopp kripto para sektörünün kalkınmasını sağlayacak şeylerden birinin eğitim olduğunu düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment