Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Merkez Bankası Dijital Para Çalışmalarına Bir Yenisini Ekledi

Japonya Merkez Bankası kendi dijital parasını geliştirebilmek için yeni bir adım atıyor.

Japonya Merkez Bankası bundan birkaç ay önce İsviçre, İsveç, Kanada gibi ülkelerle bir araya gelerek ortak bir dijital para çalışması yürütmeye başladı. Japonya’daki yetkililer bunun ardından dijital para konusunda çok daha hızlı adım atmaya başladılar.

Çalışmalarını hızlandıran Merkez Bankası kısa süre önce Dijital Merkez Bankası Parasının Teknik Sorunları başlıklı bir rapor yayınladı ve olası bir milli dijital para projesinin ne gibi eksiklikleri olacağını değerlendirdi. Merkez Bankasının raporunda bu tarz bir dijital para projesinin nasıl geliştirilebileceğinden, şekillendirilebileceğinden de bahsediliyor. Cointelegraph ekibine göre rapor bu yönden bir Proof-of-Concept (PoC) çalışması olarak kabul edilebilir.

Sorunları Neler?

Dijital merkez bankası paralarının birbirinden farklı avantajları olsa da bu projelerin dezavantajları da olabiliyor. Japonya Merkez Bankası, yayınladığı raporda bu dezavantajlardan bazılarına odaklandı.

Japonya Merkez Bankasının araştırmalarına göre dijital merkez bankası paraları özellikle erişilebilirlik açısından sorun çıkarabilirler. Japonya’da nüfusun büyük bir kısmının (yüzde 65) akıllı telefonu olsa da bu oran henüz akıllı telefonu olmayan birçok insan olduğunu gösteriyor. Hal böyleyken herkesin ‘dijital’ bir para kullanabilecek donanıma sahip olmadığı söylenebilir.

Yetkililer dijital merkez bankası paralarının ne kadar dayanıklı olduklarından da emin değiller. Japonya Merkez Bankası bu noktada büyük çaplı bir elektrik kesintisinin yaşandığı veya büyük bir depremin olduğu senaryolardan bahsediyor. Japonya Merkez Bankasının araştırmalarına göre bu ‘dijital’ paranın bu gibi senaryolarda kullanılamaması büyük bir dezavantaj olur.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment