Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Kendi Dijital Parasını Yapabilir: J-Coin

Japonya‘daki bankalar, nakit parayı ortadan kaldırmak adına, J-Coin isimli bir dijital para çıkarmayı düşünüyor.  Ortaya çıkan habere göre, Tokyo’da gerçekleşecek 2020 Olimpiyat Oyunları’ndan önce finansal sistemi kolaylaştırmak adına çıkarılması planlanan bu dijital para, Japonya’nın finansal düzenleyicileri tarafından onaylandı.

Yakın zamanlarda Japonya küresel Bitcoin piyasasında %50.75‘lik paya sahip olarak bir kere daha piyasanın devi haline gelmişti.

Ancak şuanda Japonya’daki ekonominin %70’i nakit parayla işliyor. Bu oran, dijital işlemlerin artık nakit paranın yerini aldığı gelişmiş ülkelere kıyasla epey yüksek. Nakit para ile işlem yapmak, dijital işlemlere göre çok daha fazla masrafa sebebiyet veriyor.

J-Coin mi Yen mi?

J-Coin’in, Japon Yen’inin yerini almaktansa, Yen ile birlikte kullanılması planlanıyor. Çıkarılacak dijital para, Yen ile bire bir oranda takas edilebilecek. J-Coin’in sunduğu hizmetler bedava olacak ancak nakit paraya dayalı bir ekonomiyle kıyaslandığında, dijital olarak yapılan işlemlerin takibi çok daha kolay olacak.

J-Coin’in önümüzdeki birkaç yıl içinde çıkarılması düşünülse de, sistemin ne gibi bir yapıya sahip olacağı henüz belli değil. Blockchain teknolojisinden faydalanabilir ancak maalesef bu konuda da detaylar yok. Yakın zamanlarda Japonya Bankası yaptığı bir açıklamada blockchain teknolojisinin yeteri kadar “olgun” olmadığını belirtmişti.

Bir devlet hükümetinin kendi dijital parasını çıkarmayı düşünmesi, dünya çapındaki hükümetlerin kendi dijital paralarını çıkarmak istedikleri savını destekler nitelikte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment