Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Merkez Bankası’ndan Dijital Para Açıklamaları

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Koroda, dijital paralarla ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Küresel bir sabitkoin (stablecoin) fikrini değerlendiren Koroda, bu tarz bir projenin ciddi riskler barındırabileceğini düşünüyor.

Dijital Para Riski

Haruhiko Koroda, Finans Endüstrisi Bilgi Sistemleri Merkezi’nin sempozyumunda dijital paralarla ilgili bazı açıklamalar yaptı.

Koroda konuşması sırasında öncelikle kripto paralar ve sabitkoinler hakkında genel bilgiler verdi. Koroda, kripto para fiyatlarının çok fazla dalgalandığını, bu yüzden birer ödeme aracı olarak pek kullanışlı olmadıklarını söyledi. Koroda daha sonra sabitkoinlerin de tam olarak bu sebep yüzünden ortaya çıktıklarını söyledi.

Koroda Facebook’un Libra projesi gibi bazı sabitkoin projelerinin belli başlı avantajlar sunabileceğini ancak bunların yine de kendi içlerinde ciddi riskler barındırdıklarını düşünüyor.

Küresel Riskler

Japonya Merkez Bankası Başkanı, küresel sabitkoinlerin risklerinin de tıpkı kendileri gibi küresel olduğunu düşünüyor.

Koroda’ya göre bu gibi sabitkoinler özellikle ödeme konusunda kolaylıklar sunsalar da bu projeler küresel finans sisteminin istikrarını zedeleyebilirler. Koroda’ya göre bu risklerin önüne geçebilmek için bunların öncelikle regülatörler tarafından kapsamlı bir şekilde denetlenmeleri gerekiyor:

Serbest para akışını sürdürmek ve küresel finans istikrarını koruyabilmek için ilgili otoritelerin küresel çapta bazı kurallar hazırlamaları, küresel sabitkoin üreticilerinin de bu kurallara uymaları gerekiyor.

Koroda konu hakkında yaptığı açıklamalarda genel olarak bu projelerin risklerinden ve bu risklerin öncelikle otoriteler tarafından incelenmesi gerektiğinden bahsetti.

Kaynak: Japonya Merkez Bankası

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment