Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’nın Bitcoin ETF’sini Onaylaması, ABD’nin Kararını Etkileyebilir Mi?

Japonya, geçtiğimiz 7 Ocak tarihinde ülkenin regülatörü FSA’nın ülkenin ilk Bitcoin ETF‘sini (borsa yatırım fonu) onaylayabilme ihtimali ile gündeme gelmişti. ABD’nin regülatörü SEC‘e VanEck tarafından yapılan kural değişikliği başvurusunun son karar tarihi de yaklaşırken, Japonya tarafından alınacak bir ETF kabul kararı, ABD tarafından verilecek kararı etkileyebilir mi?

Birçok uzmana göre ABD tarafından Şubat ayında olası bir Bitcoin ETF kabulü ihtimali oldukça düşük gözüküyor. Kripto para yanlısı olmakla tanınan SEC komisyon üyesi Hester Peirce, geçtiğimiz tarihlerde yatırımcıların Bitcoin ETF’sini beklememesi gerektiğini ve bunun komisyon tarafından onaylanma tarihinin belirsiz olduğunu aktarmıştı.

SEC geçtiğimiz 2018 yılının ikinci yarısında aralarında Winklevoss ikizlerinin ve diğer üç şirketin yaptığı toplam 12 Bitcoin ETF’sini reddetmişti. Winklevoss ikizleri kripto para birimlerinin baz fiyatını hesaplamak ve tanımlamak için kripto para borsalarını kullanmayı önerirken, diğer üç şirket ETF için Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri piyasasına güvendiğini belirtmişti ancak hepsi başarısız oldu.

SEC, bütün bu başvuruları temelde tüketici güvenliğinin yanı sıra, hem borsalara hem de vadeli piyasasına güvenmediği için ve bunların yeterli boyuta sahip olmadığı için reddetti.

Ancak Japonya tarafından ABD öncesinde bir Bitcoin ETF‘si için onay çıkarsa, bu durum ABD hükümetinin de kendi yerel piyasasında ETF’ye onay vermesi ile sonuçlanabilir. Özellikle kripto para piyasasına karşı takındığı sert tavır ve regülasyonları ile tanınan Japonya, kesinlikle ABD için bir emsal oluşturma şansına sahip. Bunun yanı sıra küresel rekabet de göz önüne alınacak olursa, ABD birçok konuda küresel lider olmayı kaybetmeyi göze almak istemez.

Tabii ki Japonya sonrası Asya içerisindeki birçok başka ülkenin de ETF onayı verebileceği ihtimali mevcut. Bu durum, kripto para piyasası için ciddi bir hacme sahip olan Asya piyasasının en az ABD kadar etkili olmasının önünü açabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment