Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

John McAfee: Merkeziyetsiz Borsalar ”Tarihteki En Büyük Ekonomik Patlamayı” Tetikleyecek

İlk modern antivirüs yazılımlarından McAfee‘nin geliştiricisi John McAfee, bir çok kişinin adını duyduğu kripto para ‘uzmanlarından’ bir tanesi. McAfee şu an sektörü domine eden merkezi kripto para borsalarının beş yıl içerisinde ortadan kaybolacağını ve piyasanın merkeziyetsiz kripto para borsaları tarafından işletileceğini düşünüyor. McAfee’ye göre böyle bir gelişme ”insanlık tarihindeki en büyük ekonomik patlamayı” tetikleyecek.

Merkezi Borsalar Beş Yıl İçerisinde Yok Olacak

Kripto para borsaları, McAfee’nin ifadelerine göre, Nasdaq, CBOE ve NYSE gibi geleneksel menkul kıymet borsaları ile hemen hemen aynı. Merkezi borsalar platform üzerinde işlem gören varlıklar üzerinde kontrol şansına sahiptir ve işlemleri yürütür. Yaptığı bu hizmet için de yapılan işlemlerden belirli bir komisyon alır. Bir çok kripto para topluluğu üyesi için bu durum kripto para birimlerinin temel felsefesine aykırı kaçmakta.

Bir diğer taraftan ise, merkeziyetsiz borsalar veya kısaca DEX’ler, herhangi bir kontrol merkezi ve güven gereksinimi olmadan çalışır. Merkeziyetsiz kripto para borsaları bir aracıdan tamamen bağımsızdır. Bu sebeple teknik olarak Bitcoin’in ve kripto para birimlerinin felsefesine de daha yakındır.


Ancak yine de, merkeziyetsiz borsaların da merkezi borsalara göre dezavantajları mevcut. Yine de, McAfee’ye göre yaklaşık 5 yıl içerisinde bütün merkezi borsalar yok olacak ve merkeziyetsiz borsalar dünyadaki yeni ekonomik çağın başlangıcını getirecek.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment