Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan CEO’su: 2008’dekine Benzer Bir Durumla Karşı Karşıyayız

Dünyanın en büyük bankalarından biri olan JPMorgan Chase’in CEO’su Jamie Dimon, Koronavirüsün ekonomik etkileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Daha önce Bitcoin hakkında yaptığı açıklamalarla tanıdığımız Dimon, Koronavirüsün 2008’dekine benzer bir krizi tetikleyebileceğini düşünüyor.

Ne Olacağı Belli Değil

Bundan birkaç hafta önce ciddi bir sağlık sorunu yaşayan Dimon, geçireceği ameliyat sebebiyle JPMorgan’daki görevinden ayrılmak durumunda kaldı. Ameliyatı başarılı bir şekilde atlatan Dimon aktif olarak çalışmaya geri döndü.

Şu anda Jamie Dimon’ın omuzlarında epey ağır bir yük var. Çünkü JPMorgan, ABD’nin Koronavirüse karşı verdiği mücadelede kilit bir rol oynuyor. ABD’deki küçük ve orta ölçekli şirketlerin geleceği büyük ölçüde hükümet desteğine ve banka kredilerine bağlı durumda.

Jamie Dimon şu anda içinde bulundukları durumun kesinlike hafife alınmaması gerektiğini düşünüyor. Dimon’a göre ABD ekonomisini oldukça zorlu bir süreç bekliyor. Öyle ki Dimon bu sürecin 2008’deki krizle kıyaslanabileceği görüşünde. Kendisinin konu hakkındaki açıklamaları şu şekilde:

“Gelecekte ne olacağını şu anda kestiremiyoruz. Ama en iyi senaryoda bile bir yandan ekonomik resesyona gireceğimizi, bir yandan da 2008’dekine benzer bir finansal baskıyla karşılacağımızı düşünüyoruz. Böyle bir baskıdan JPMorgan da etkilenecektir.”

Regülasyonlara Göndermeler

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon konuyu 2008’deki krize getirmişken bir de 2008’deki krizin ardından alınan bazı kararlardan bahsetti. ABD hükümeti 2008’de yaşanan finansal kriz sonrasında mali regülasyonlarda ciddi değişikliklere gitmiş, bankalara belli başlı kısıtlamalar getirmişti.

Dimon konu hakkında yaptığı açıklamalarda şu anda ABD Hükümeti ile işbirliği içerisinde olduklarını ve ABD’deki KOBİ’lere yardım etmeye hazır olduklarını söyledi. JPMorgan’ın şu anda 500 milyar dolarlık likit varlığı bulunuyor. Banka bunun üstüne Fed’den gerekli durumlarda 300 milyar dolara kadar borç alabilir. Fakat JPMorgan, elindeki bu varlıkların hepsini tabiri caizse– kafasına göre kullanamıyor. Çünkü 2008’den sonra alınan kararlar JPMorgan gibi bankalara bazı kısıtlamalar getiriyor.

İşte Dimon yaptığı açıklamalarda tam olarak bu regülasyonlara gönderme yaptı. ABD’deki KOBİ’lere her şekilde yardım etmeye hazır olduklarını söyleyen Dimon, kendilerini bazı regülasyonların kısıtladığını belirtti. CNBC’nin haberine göre Dimon konu hakkında şu bilgiyi verdi:

“Elimizde aşırı miktarda sermaye ve likidite olmasına rağmen bazı yasal kısıtlamalar yüzünden müşterilerimize daha fazla yardımcı olamıyoruz.”

Her ne kadar açık açık söylemese de Dimon adeta 2008’den sonra alınan bazı kararların gözden geçirilmesi gerektiğini ve bankalara daha fazla hareket alanı tanınması gerektiğini ima etti. Kendisinin konu hakkındaki görüşleri şu şekilde:

“Bu krizi atlattıktan sonra, ki atlatacağız, ülke olarak geriye dönüp bu krize ne kadar hazırlıklı olduğumuzu, krize nasıl tepki verdiğimizi incelemeliyiz. Bunu yaparken krizin ekonomik etkilerine karşı verdiğimiz tepkileri de incelemeli ve finansal ve ekonomik sistemimizi geliştirebilecek bazı yasa değişiklikleri yapılabilir mi diye bakmalıyız. Elbette şimdi olmaz ama bunların da zamanı gelecek.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment