Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan: El Salvador Bitcoin’i Kullanırken “Kısıtlamalar” ile Karşılaşabilir

JPMorgan Chase, Bitcoin’i yasal bir ödeme aracı olarak kabul eden El Salvador’un onu kullanırken likiditenin yeterli olmaması ve volatilitesinin yüksek olması gibi sebeplerle kısıtlamalar ile karşılaşabileceğini açıkladı.

Bloomberg tarafından aktarılanlara göre JPMorgan Chase ekibi, Bitcoin’in toplam arzının büyük bir kısmının likit olmayan şahıs ile kurumlarca kontrol ediliyor olmasının ve son bir yıl içerisinde bunların %90’ının el değiştirmemiş olmasının, El Salvador adına sorun yaratabileceğini düşünüyor.

Ülkede Bitcoin’i Amerikan doları ile aynı statüye yerleştirecek yasa tasarısı, 9 Haziran’da onaylandı ve 7 Eylül’de yürürlüğe girecek.

El Salvador’daki günlük para transferlerinin, Bitcoin blockchaininin yakın tarihli işlem hacminin yaklaşık %4’üne, bu transferlerin değerinin ise geçen yıl boyunca Bitcoin cüzdanları arasında transfer edilmiş coinlerin toplam değerinin %1’inden fazlasına denk geleceğini belirten JPMorgan ekibi, El Salvador’un “(Bitcoin’in) bir ödeme aracı olma potansiyelinde kayda değer kısıtlamalar ile karşılaşabileceğini açıkladı.

JPMorgan, bunun haricinde Bitcoin fiyatındaki yüksek volatilitenin de zorluklar doğurabileceğini ve Bitcoin ile Amerikan doları arasındaki talep dengesizliğinin mali riskler doğurabileceğini belirtti.

El Salvador’da bu ayın başında yapılan bir ankette, katılımcıların yarısından fazlasının Bitcoin’e şüpheyle yaklaştığı görüldü. Kripto paranın ülkedeki finansal katılımı artırmasını ve transfer maliyetlerini düşürmesini bekleyen Devlet Başkanı Nayib Bukele’nin Bitcoin politikasını destekleyenlerin oranı %20 oldu.


Görsel: Nueva Plaza Libertad en el Centro Histórico de San Salvador. Wikimedia Commons.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!