Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan’dan Fed’e “Dijital Dolar” Çağrısı

JPMorgan Chase dijital merkez bankası paralarının Amerika Birleşik Devletleri’ni güçsüzleştirebileceğini açıkladı.

BNN Bloomberg’ün haberine göre JPMorgan ekonomistleri dijital paralarla ilgili yeni bir araştırma yaptılar. Michael Feroli önderliğinde yürütülen bu araştırmada dijital paraların ABD’yi nasıl etkileyeceği incelendi.

Feroli yapılan araştırma sonucunda bu dijital paraların ABD’yi olumsuz yönde etkileyeceği sonucuna vardı. Araştırmanın sonuçlarını raporlayan Feroli şunları söylüyor:

Dünyada dijital paralardan ABD kadar olumsuz etkilenecek başka bir ülke yoktur.  Bunun sebebi ise ABD Doları’nın hegemonyası. Uluslararası mal, emtia ve hizmet ticaretinde kullanılan parayı, küresel rezerv olarak görülen parayı kontrol etmek birçok avantaj sağlıyor.

JPMorgan ekonomistlerine göre ABD dijital merkez bankası paraları yüzünden bu avantajlardan mahrum kalabilir. Uzmanlar böyle bir senaryoda Avrupa Birliği’nin bile ABD’yi güçsüzleştirmeye çalışabileceğini, ABD’nin bu süreç içerisinde büyük güç kaybedebileceğini söylüyorlar.

Peki Ne Yapmalı?

JPMorgan analistlerine göre eğer diğer ülkeler SWIFT gibi sistemlere bir alternatif bulur veya kendi dijital paralarını geliştirirlerse ABD Doları’nın gücü azalabilir. Bu da ABD’nin doları bir silah gibi kullanamayacağı, yani doları kullanarak başka ülkelere yaptırım uygulamayacağı anlamına gelir.

Uzmanlar bu noktada ABD Merkez Bankası’nın tüm bunlara engel olabilmek için kendi dijital parasını çıkarabileceğini söylüyorlar. BNN Bloomberg tarafından aktarılan bilgilere göre JPMorgan’ın hazırladığı rapordan bir kesit şu şekilde:

“ABD; yerli finans sistemini etkilemeyecek, özellikle uluslararası işlemlerde kullanılacak yeni bir dijital dolar geliştirerek dünya ekonomisindeki rolünü koruyabilir. Başta ABD olmak üzere gelir düzeyi yüksek olan ülkeler; jeopolitik risk yönetimi kapsamında dijital paralara yönelebilirler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment