Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan: FTX İflasının Ardından Kripto Para Düzenlemeleri Hız Kazanacak

ABD’li yatırım bankası JPMorgan, FTX ve Alameda Research’ün iflaslarının devam etmekte olan kripto para piyasasına yönelik regülasyon çalışmalarını hızlandıracağını öne sürdü.

JPMorgan 24 Kasım tarihinde yayınladığı bir araştırma raporunda, FTX ve Alameda’nın iflasının kripto para piyasasındaki güvensizlik ortamını pekiştirdiğini belirtti. Raporda bu durumun halihazırda devam etmekte olan kripto paralara dair regülatif çerçeve çalışmalarını hızlandırılabileceği iddia edildi.

Banka, Avrupa Parlamentosunun MiCA mevzuatı için nihai onayı verdikten sonra yürürlüğe girmesinden önce 18 aylık bir sürenin olduğunu ancak yaşanan son olayların aradaki zaman aralığının kısalması için baskıya yol açabileceğini belirtti.

JPMorgan, ABD düzenleyici girişimlerinin de artan gözetim ve tüketici korumalarına yönelik algılanan bir ihtiyaç olduğunu ve mayıs ayında gerçekleşen Terra’nın çöküşünden sonra daha fazla ilgi çektiğini öne sürdü. FTX’in kasım ayındaki iflasının ise bu durumun aciliyetine işaret ettiğinin altını çizdi.

Raporda, müşterilerin dijital varlıklarının takas, saklama, ticaret, borç ve diğer şekillerde ayrıştırılmasına, rezervlerin ve yükümlülüklerin raporlanmasına odaklanan düzenleyici girişimlerin ortaya çıkmasının ihtimal dahilinde olduğu ileri sürüldü.

Yatırım bankası, türev faaliyetlerin muhtemelen regüle edilmiş platformlara kayacağını ve Chicago Ticaret Borsası’nın (CME) bu düzenlemeden yüksek olasılıkla faydalanacağını belirtti.

Öte yandan JPMorgan, merkeziyetsiz borsaların (DEX) daha yavaş işlem hızlarına sahip olması ve işletmelerin ticari stratejilerinin ve sipariş boyutlarının ağ üzerinde izlenebilir olması nedeniyle merkezi borsalardan (CEX) merkeziyetsiz borsalara bir kaymayı olası görmediğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!