Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan: SEC Grayscale Zaferinden Dolayı Bitcoin ETF’lerini Onaylamak Zorunda Kalacak!

ABD’nin en büyük bankası JPMorgan, Grayscale karşısında GBTC davasını kaybeden SEC’nin spot Bitcoin (BTC) borsa yatırım fonu (ETF) başvurularını onaylamak zorunda kalacağını öne sürdü.

Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki JPMorgan analistleri, spot Bitcoin ETF ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Grayscale davasına ilişkin bir rapor yayınladı. Raporun merkezinde SEC ile Grayscale arasındaki GBTC davası yer alırken çıkan son kararın SEC’yi spot Bitcoin ETF başvurularını onaylamak zorunda bırakabileceğine yer verildi.

ABD Federal Temyiz Mahkemesi 29 Ağustos günü çıkan kararda, Grayscale’in GBTC fonunu ETF‘e dönüştürme başvurusuna SEC’nin ret vermesi üzerine açtığı davada Grayscale’i haklı bulmuştu.

JPMorgan, SEC’nin vadeli işlemlere dayalı Bitcoin ETF’lerine izin verip spot Bitcoin ETF’leri reddetmek için hiçbir gerekçesi olmadığını ve mahkemenin de bunu açık bir şekilde gördüğünü öne çıkardı. Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde spot Bitcoin ETF başvurularını toplu bir şekilde erteleyen SEC’nin “muhtemelen” işin sonunda BlackRock ve Fidelity gibi dev şirketlerin başvuruları da dahil bütün spot Bitcoin ETF başvurularını tek kalemde onaylayacağını savundu.

Raporu kaleme alan analistler, mahkemenin SEC’nin spot Bitcoin ETF’lerini reddetme kararını keyfi ve kaprisli bulduğunu hatırlatarak Bitcoin’de spot piyasa ile vadeli piyasanın birbirleriyle yakından bağlantılı olduğunu dile getirdi. Öte yandan SEC’nin spot Bitcoin ETF onayından kurtulmak için daha önceden onay verdiği vadeli Bitcoin ETF’lerini piyasadan çekmek zorunda kalacağı ama muhtemelen bu yola başvurmayacağı dile getirildi:

Grayscale x SEC mahkeme kararının en önemli unsuru, komisyon’un benzer ürünlere, yani vadeli işlemlere dayalı Bitcoin ETF’lerine farklı muamelesini açıklayamadığı için SEC tarafından reddedilmesinin keyfi ve kaprisli olduğuydu. Spot piyasadaki dolandırıcılık ve manipülasyonun hem vadeli işlemler hem de spot ürünler için benzer bir risk oluşturduğunu, çünkü spot bitcoin piyasası ile CME bitcoin vadeli işlem piyasasının çok sıkı bir şekilde ilişkili olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!