Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan, Temasek ve DBS Blockchain Ödeme Platformu Kurmak İçin Birleşti

JPMorgan, Singapur merkezli Temasek ve DBS Group ile blockchain tabanlı bir ödeme platformu kuracak. Platform; ödemeleri, trading ve döviz işlemlerini kapsayacak.

Bloomberg haberine göre; oluşturulacak yeni blockchain ödeme platformu Partior adını alacak. Yeni platform; uluslararası ödemeler, trading ve döviz işlemlerindeki mevcut uyuşmazlıkları ve gecikmeleri azaltmak için blockchainden yararlanacak ve M1 para arzını dijitalleştirecek.

Yeni platformun ile neler hedefleniyor?

Partior, hizmet alanını diğer piyasa ve para birimlerine genişletmek amacıyla öncelikle Singapur merkezli bankalar arasında ABD doları ve Singapur doları cinsindeki ödemeleri kolaylaştırmaya odaklanacak. Aynı zamanda bankalar, sektöre katkı sağlamaları için yeni platforma katılım göstermeleri için teşvik edilecek.

Bununla birlikte, yeni şirketinin çeşitli finansal işlemlerde anlık ödeme gerçekleşmesi için toplu ödeme sistemleri geliştirmesi bekleniyor. Bu sistemle birlikte küresel ödemelerde yaşanan zorlukların üstesinden gelinmesi amaçlanıyor.

Platform CBDC’lere uygun olacak

Çin başta olmak üzere birçok ülke dijital merkez bankası parası araştırmaları ve testleri yapıyor. Çin’in dijital yuan testleri diğer ülkelere kıyasla önde giderken dijital euro ve dijital dolar çalışmaları devam ediyor. Türkiye de dijital para için hazırlıklara başladı.

Açıklamalarda, Partior’un devam eden CBDC çalışmaları ve kullanım durumlarını kapsayacak şekilde tasarlanacağı yer aldı.

Singapur Merkez Bankası Fintek Başkanı Sopnendu Mohanty, Partior’un piyasaya sürülmesinin dijital paralar için küresel dönüm noktası olacağını dile getirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!