Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İş Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fonunu Kurdu

İş Portföy’ün blockchain teknolojileri için özel olarak hazırladığı fon, çarşamba günü itibarıyla kuruldu. Blockchain ağırlıklı olacak şekilde yatırım yapacak fon, bu özelliğiyle Türkiye’de ilk ve tek olma niteliği taşıyor.

İş Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fon, karşılaştırma ölçütü %65 Reality Shares Nasdaq Blockchain Economy Net Total Return Endeksi, %10 BIST Teknoloji Getiri Endeksi ve %25 BIST-KYD ÖSBA Sabit Endeksi olacak şekilde hayata geçti.

Kripto paralara yatırım yapmayacak

Fon, blockchain kullanan şirketlerin pay ve hisse senetleri ile borçlanma araçlarına yatırım yapacak. Toplamda 74 şirketin yer aldığı fonda ülke bazındaki ağırlık bakımından zirveyi %52’yle ABD çekerken, onu %13,46’yla Çin ve %12,32’yle Japonya izliyor.

İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Erarslan, Dr. Barış Esen’e konuştu ve fonun kripto paralara yatırım yapmayacağını” söyledi. Blockchain kullanımına yoğunlaşacak fonun sektörel ağırlığı %48,1 bilişim, %31,9 finansal, %8,2 iletişim olarak açıklandı.

“Büyük bir gelişme potansiyeli var”

Varlıklarının %72,8’i yabancı menkul kıymet ve %20,8’i türev araçlardan oluşan fon, 7 üzerinden 6’lık bir risk düzeyine sahip.

Dünya genelinde İş Bankası, HSBC, Shell gibi şirketlerin blockchaini kullanmaya başladığını söyleyen Erarslan, “Şirketlerin blockchaini kullanmak için bir arayış içerisinde olduklarını gözlemliyoruz.” diyerek, “ileriye dönük büyük bir gelişme potansiyeli” olduğunu belirtti.

Blockchain Türkiye Danışma Kurulu Üyesi Soner Canko, “Dünyada kurumsal yatırımların blockchain teknolojilerinde yoğunlaşmaya başladığını görüyoruz. Ülkemizde bu konuda önemli bir ihtiyaç var.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!