Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kaba Hesap: Visa Kripto Para Üretse Değeri 3 Milyar Dolar Olurdu

Bitcoin topluluğu içerisinde en çok tartışılan şeylerden biri Bitcoin’in tam olarak hangi amaca hizmet etmesi gerektiği konusu. Topluluk içindeki bir kesim grup Bitcoin’in daha çok ‘birikim aracı’ olarak kullanılması gerektiğini savunurken bir grup insan Bitcoin’in bir ‘para birimi’ haline gelmesi gerektiğini ve dünya geneline ancak bu şekilde ‘yayılabileceğini’ savunuyor.

Bitcoin’in para birimi olarak kullanılması gerektiğini savunan kişiler Bitcoin’in bu şekilde çok daha fazla kişi tarafından kullanılacağını düşünüyorlar. Ancak BitGo’nun kurucu ortaklarından olan Ben Davenport, durumun pek de öyle olmayabileceğini savunuyor. Hatta Davenport’a göre ödeme aracı olarak kullanılan bir sistem, potansiyelinden daha az kullanıcıya bile ulaşabiliyor çünkü bu sistemi kullanan kişiler yalnızca ihtiyaç duydukları zaman kullanıyorlar. Yani ödeme işlemini halleden bir kullanıcının Bitcoin ile bir daha ödeme harici bir işi kalmıyor.

Davenport bu yorumları Civic’in CEO’su olan Vinny Lingham’ın görüşlerine cevap olarak yaptı. Lingham’a göre kripto paranın günlük hayatta belli bir işleve sahip olması gerektiğini, Bitcoin fiyatının bu işlev sayesinde destekleneceğini savunuyor. Lingham’a göre ‘gerçek’ hayatta işlevi olmayan bir kripto para, spekülatif dönemler bittiği zaman çöküş yaşamaya mahkum.

Lingham bu konu hakkındaki Twitter üzerinden şöyle paylaştı:

“İster Bitcoin olsun ister başka bir kripto para, gerçek hayatta belli bir kullanıma sahip olan bir kripto paraya piyasadaki tüm spekülasyon bitmiş olsa bile talep olur ki ben de bu yüzden kripto paraların gerçek hayatta da kullanılmaları gerektiğini düşünüyorum.”

Ancak Davenport’a göre Lingham’ın görüşünde ciddi bir yanlışlık var.

Davenport kendi görüşünü daha iyi anlatabilmek için bir örnek verdi ve bu örnekte kredi kartı devlerinden olan Visa’yı örnek gösterdi. Visa yılda 9 trilyon dolar civarı ödeme işliyor ve şu anda 294 milyar dolar gibi bir piyasa hacmine sahip. Davenport, Visa’nın bundan sonra kripto para sistemine geçiş yaptığını ve bu kripto paranın bir saat içerisinde yerel para birimine dönüştürülebildiğini hayal etmemizi istiyor:

“Varsayalım ki biri ödeme yapmak istediği zaman Visa dolar üzerinden aldığı ödemeyi Visacoin’e dönüştürüyor ve bu koini daha sonra tüccara ödeme yapmak için tekrar dolara dönüştürüyor. Visa ağındaki bu ödeme döngüsü 1-3 gün civarı zaman alıyor. Biz 3 olduğunu varsayalım.”

9 trilyon dolar / 365 gün / 24 saat * 3 (istisnai günleri de katmak için) gibi kaba bir hesap yapan Davenport, tamamen ödemelerde kullanılmak için oluşturulmuş bir kripto paranın yalnızca 3 milyar dolar civarında bir değere sahip olacağını iddia ediyor.

“Eğer yıllık hacim 9000 milyar dolarsa 3 günlük bir süreç için ortalama olarak 9000 / 365 * 3 = 73 milyar dolar gibi bir meblağdan bahsediyoruz. Alışverişin zirve yaptığı günleri de hesaba katmak için bunun üç katını alalım. Bu da bize Visacoin’in 225 milyar dolar gibi bir piyasa hacmine sahip olacağını gösteriyor. Ama kim ödemesinin anca 3 günde tamamlanmasını ister? Diyelim ki ödemeler bir saatte gerçekleşiyor. Bu durumda ihtiyaç duyulan koin miktarında 72 kat düşüş yaşanıyor. (Bu hesap doğrultusunda) Visacoin’in değeri 225 milyar dolar yerine 3 milyar dolar civarına düşüyor.”

Davenport’a göre bir koinin ödeme aracı olarak değil de birikim aracı olarak kullanılması onu daha değerli hale getiriyor çünkü insanlar bu tarz koinleri çok daha uzun vadeli biçimlerde kullanıyorlar. Davenport:

“Bir koini yalnızca 1 aylığına bile olsa elinde tutan bir yatırımcı, bizim örneğimizdeki gibi o koini ödeme aracı olarak kullanan birine kıyasla 720 kat daha fazla verim sağlıyor.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment