Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kanada’dan Kripto Paralar İçin Sermaye Kurallarında Değişiklik Önerisi

Kanada Finansal Kurumlar Müfettişliği (OSFI), kripto paralara ilişkin sermaye ve likidite yaklaşımının güncellenmesi üzerine değişiklik önerdi.

OSFI resmi web sitesi üzerinden 26 Temmuz tarihinde yayınladığı bildiride, mevcut risk ortamına ve uluslararası gelişmelere ayak uydurmak için kripto paralara ilişkin sermaye ve likidite yaklaşımını güncellemeyi amaçlayan değişiklik önerilerini sundu.

Regülatör kurum, sermaye kurallarının değişmesi kapsamında biri bankalar diğeri de sigortacılar için olmak üzere toplamda iki taslak kılavuz sundu. Verilen bilgilere göre kılavuzlar, Aralık 2022’de Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından yayınlanan “Kripto Varlık Riskleri için Yeni Bankacılık Standartları’nda” değinilen noktaları ele aldı.

Her iki kılavuzda da kripto varlıklar niteliklerine göre dört farklı başlık altında kategorize edildi ve bu kategorilere karşı yapılacak sermaye yaklaşımı detaylandırıldı.

OSFI Baş Müfettişi Peter Routledge, bankaların ve sigortacıların konu sermaye ve likidite olduğunda kripto varlık risklerini nasıl ele alacakları konusunda netliğe ihtiyaç duyduklarını söyledi. Kılavuzlar aracılığıyla bu netliğin sağlanmasını amaçladıkları da Routledge’nin açıklamaları arasında yer aldı.

OSFI, kılavuzların 20 Eylül tarihine kadar kamuoyu istişaresine açık tutulacağını belirtti. Kılavuzların 2025 yılı başında yürürlüğe girmesinin beklendiği dile getirildi. Ayrıca önerilen yeni kılavuzların Ağustos 2022’de yayımlanan kripto para yatırımlarını ve kriptonun finansal kurumlar için potansiyel risklerini tanımlayan mevcut belgenin yerini alacağı belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!