Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kazakistan Yabancı Kripto Para Yatırımcılarından 700 Milyon Dolar Almayı Planlıyor

Kazakistan kripto paralarla ilgili yapacağı çalışmalarla ülkeye neredeyse 1 milyar dolarlık yatırım getirmeyi planlıyor.

Kazakistan Dijital Gelişme İnovasyon ve Uzay Sanayi Bakanı Askar Zhumagaliyev geçtiğimiz günlerde Kazakistan Parlamentosu’nda bir konuşma yaptı. Zhumagaliyev konuşması sırasında ülkedeki dijital dönüşüm sürecinden ve özellikle kripto paralardan bahsetti. Askar Zhumagaliyev ayrıca ülkede hazırlanan kripto para tasarısını da değerlendirdi.

Kazakistan Hükümeti yerli kripto para sektörünü düzenleyebilmek için bir süredir kapsamlı çalışmalar yapıyor. Parlamento’ya sunulan bir tasarıda kripto para kullanımının “aksi yönde karar alınmadıkça” yasaklanması öneriliyor. Fakat Kazakistan özel kripto para kullanımına pek sıcak bakmasa da kripto para madenciliğine karşı daha farklı bir tavır sergiliyor.

Büyük Plan

Kazakistan Hükümeti kripto para madenciliğinin ülkeye ekonomik açıdan ciddi avantajlar sağlayabileceğine inanıyor. Bakan Zhumagaliyev de Parlamento’da yaptığı konuşmada kripto para madenciliğinin Kazakistan ekonomisine ne kadar faydalı olacağından bahsetti ve ne kadar yatırım çekmeyi planladıklarını açıkladı. Kendisinin konu hakkında yaptığı açıklama şu şekilde:

“ABD, İsveç, Güney Kore gibi ülkelerde yapılan çalışmaları değerlendirdik. Bu değerlendirmeler sonucunda dijital madenciliğin ve kripto paraların artık günlük hayatın bir parçası haline geldiklerini gördük… Kazakistan’da halihazırda enerji kaynaklarına yakın bir şekilde faaliyet gösteren 14 farklı dijital tesis olduğunu belirtmek isterim. Bu şirketler ülkemize zaten 201.7 milyon dolar yatırım getirdiler…

… Bu konuda uluslararası uzmanlarla yeni bir çalışma yaptık. Bu çalışma sonucunda Kazakistan’ın dijital yatırımlar ve dijital madencilik çatısı altında önümüzdeki üç yıl içerisinde 738 milyon dolar (300 milyar tenge) yatırım alabileceğini gördük.”

Şu anda Kazakistan’da faaliyet gösteren kripto para madencileri büyük ölçüde Pavlodar gibi bölgelerde çalışıyorlar. Bunun yanı sıra Kazakistan’ın doğusunda da birkaç farklı maden tesisi görmek mümkün. Madencileri ucuz elektrik fiyatlarıyla cezbeden Kazakistan, bu alana yönelik yapılacak çalışmalarla neredeyse 1 milyar dolar yatırım almayı planlıyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment