Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kenya’dan Kripto İşlemleri İçin Vergi Planı

Kenya hükümeti, yeni bütçe yılı içerisinde Bitcoin (BTC) ve dijital varlıklardan %3 vergi alınmasına dair öneriyi meclise sundu.

Bloomberg’ün 4 Mayıs tarihinde yayınladığı habere göre Kenya hükümeti, finansmana erişim sorunları içerisinde Bitcoin, kripto para ve NFT gibi dijital varlıklar ile yapılan işlemlerden %3 vergi almayı planlıyor.

Meclise sunulan vergi önerisi kapsamında bütçe planı içerisinde dijital varlıkların kapsamlı bir tanımı yapıldığı görüldü. Verginin yeni bütçe yılı içerisinde uygulanabilmesi için beş turluk meclis okumasının yanı sıra komite onayının ve daha sonrasında başkan tarafından onaylanmasının gerekeceği bildirildi.

Nüfusun %8,5’ine denk gelen 4,25 milyon kişini kripto para birimine sahip olduğu ve küresel kripto benimsenmesi açısından dünyanın 5. ülkesi olarak bilinen Kenya’nın ilgili vergiden 2023-2024 yılları arasında 21 milyar dolar gibi değer bir gelir elde etmeyi planladığı öne sürüldü.

Verginin onaylanması halinde borsaların veya transfere konu çeşitli platformların transfer sırasında %3’lük vergiyi hükümete iade etmek üzere toplayacağı tahmin edildi.

Bazı kripto para ekosistemi aktörleri, vergi önerisinin Kenya hükümetinin kripto para benimsemesi yolunda olumlu bir adımına işaret ettiğini öne sürdü.

Öte yandan verginin oldukça yüksek olduğu ve birçok kripto para borsasının vergiye kıyasla çok daha cüzi işlem ücretleri ile faaliyetlerine devam ettiği belirtildi. Yalnızca dijital varlıkları hedef alan bir vergi önerisinin kripto para ekosistemine karşı art niyetli bir politik tutumu temsil edebileceği de öne sürülen görüşler arasında yer aldı.

Bunların yanı sıra dijital içerik üreticileri için de %15’lik bir gelir vergisi getirilmesinin planladığı bütçe önerileri içerisinde verilen detaylar arasında yer aldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!