Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kim Dotcom: ‘ABD Borçlarını Kapatamayacak, Bitcoin’e Yatırım Yapın’

İnternetin tartışmalı isimlerinden olan ve Bitcoin’e verdiği destekle de bilinen Kim Dotcom, herkesin altına ve Bitcoin’e yatırım yapması gerektiğini söylüyor. Dotcom’a göre ABD’nin dış borcu her yıl 1 trilyon dolar civarında artış gösteriyor ve hükümet bu borcu asla kapatamayacak. Dotcom, biriken bu borcun ABD’yi mahvedeceğini ve küresel bir ekonomik krize yol açacağını söylüyor.

Dotcom ayrıca ABD’nin başına geçen Donald Trump’ın adeta bir ‘enkaz devraldığını’ ve ABD borcunun sürdürülemez olduğunu düşünüyor.

İddialar Yersiz Değil

Dotcom her ne kadar internet genelinde tartışılan bir isim olsa da ortaya attığı bu iddialar pek de asılsız olmayabilir. ABD’nin federal bütçe açığı geçtiğimiz 10 ayda yüzde 20 oranında artış gösterdi. 1 Ekim-1 Temmuz arasında yapılan harcamalar, gelir miktarından 682 milyar dolar daha fazlaydı. Geçtiğimiz mali yılda ise 566 milyar dolar civarında fazladan harcama yapıldı.

Donald Trump, başkan olarak seçildikten sonra vatandaştan kesilen vergiyi düşürdü ve hükümetin vergi gelirini ciddi ölçüde azalttı. Bunun üstüne bir de Kongre’den harcamaları arttırmaya yönelik olumlu karar çıkınca federal bütçe açığında iyice bir artış görüldü. Trump, yapılan vergi indirimlerinin zaman içerisinde daha güçlü bir ekonomi oluşturmaya yarayacağını düşünüyor.

ABD ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4.1 oranında büyüme gösterdi ancak ekonomistlere göre bütçe açıklarını kapatmak için daha fazla büyüme gerekiyor.

Bütçe açığının bu yılın sonunda 793 milyar dolara, 2019 yılında ise 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bazı uzmanlara göre ABD’nin yıllık harcamalarının ciddi bir kısmını borç faizlerinin ödemeleri oluşturacak. Ekonomistlere göre ABD’nin borçları ödemek için ayırdığı bütçe 30 yıl içerisinde savunmaya ve sosyal güvenliğe ayırdığı bütçelerden fazla olacak.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment