Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Koini Olmayanlar ile İlgili Asıl Problem Nedir?

Urban Sözlük’e göre nokoiner kavramının karşılığı, bitcoini olmayan demektir. Ancak bitcoini olmayan herkes  bir nokoiner değildir. Aksine, bir nokoiner’ı nokoiner yapan şey sadece yatırım portföyündeki dijital paranın olmaması değil, onun hakkındaki taasubi tavrıdır.

Aralık ayında yayınlanan Urban Sözlük’deki tanım – ki sözcüğün bitcoin topluluğunda yaygın olarak kullanıldığı zaman dilimini anlatır – nokoiner’ları şu şekilde tanımlıyor:

“…. Bitcoin’i düşük fiyata satın alma fırsatını kaçırmış olan ve söz konusu fırsatı kaçırmış olmanın acısını yaşayan,  Bitcoin sahiplerine sürekli Bitcoin’in çökeceğini, bunun yalnızca bir abartmadan, şişirilmiş bir balondan ibaret  olduğunu iddia eden kimselerdir”

Başka bir ifadeyle nokoiner, iç dünyası filozoflarca “ressentiment “olarak tanımlanan, hastalık derecesinde hınç hisleriyle dolu olan kişidir ki filozof La Wik bu hissi “kendinden üstün olan yada olduğu düşünülen kişilere karşı aşağılık duygusu ile takınılan kin ve nefret dürtüsü” olarak tanımlar.

Geçen yılın haziran ayında bu psikolojik anlayışı yakalamış olan @crackbagged isimli Twitter kullanıcısı bitcoin sahiplerini fiyatın bir milyon dolara geldiğinde dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti:

“Bitcoininizden bahsettiğiniz insanlar size dönüp saldırabilir, büyücülükle suçlayabilir, eline geçen herşeyi size fırlatabilir.Şu nokoiner zihniyeti gercekten çok tehlikeli”

Bitcoin’e piyasaya sürüldüğü ilk günlerden beri vekalet eden bir avukat ve şimdi cüzdan sağlayıcısı Blockchain’in başkanı olan Marco Santori, geçenlerde “nokoiner” kavramıyla ilgili hoşnutsuzluğunu belirten bir tweet attı “bize acı olmasına mukabil onlara tatlı” ve “partizan kabileciliğin şamarı” olarak tanımladı.

Fakat nokoinerlar en az bitcoinerlar kadar kabilecilik sinyaline girerler. Nokoinerlar sadece bitcoin hakkında şüpheci değil, aynı zamanda başarısız olacağına dair epistemik kesinliğe hükmeden kişilerdir.

Bir nokoiner, kripto paranın kullanım durumları hakkında sadece şüpheci değil; aksine delil karşısında hiçbir kullanım durumu olmadığını kesin olarak beyan eder. (Nokoiners’ın bir alt kümesi, kullanımların yalnızca üstü örtülü olarak yasalara itirazı taahhüt eden bir yanlış anlayışı ortaya çıkaracağını iddia edeceklerdir.

Nokoiner bitcoiner’ın evangelist tutkusuyla alay eder, ancak inancında her açıdan mutaassıptır.

Twitter’daki “nokoiner” kullanımının Şubat 2017’de gerçekleştiği düşünülüyor, ancak görünüşe göre bu terim  birkaç ay boyunca 4chan forumlarında kullanıldı. Fakat nokoiners tartışmasız olarak Satoshi’nin yol haritası dokümanından çok daha önce meydandaydı. İnsanoğlu dünya üzerinde yürüyeliberi beli de…

19. yüzyılın sonlarında, Nietzsche günün nokoin’lerini tarantulalarla karşılaştırdı: “Hepsinin ağlamalarında intikam duyuluyor … ve hakim olmak onları mutlu ediyor”

Mea Culpa

Masadaki kartlar: Kendim, 1990’ların sonunda, bitcoin’in Genesis bloğundan 10 yıl önce proto-nokoiner olmuştum.

Bir bankacılık gazetesinde çalıştığım günlerde(torunlarımızın anlamayacağı bir dilde) dot com patlamasına şahit oldum ve işten çıkarma ve iflas haberlerinin yayınlandığı bir website olan F**ked Compay’e bakakaldım.(ne sinirbozucu bir isim diye düşündüm o an)

Kârlı ya da geliri olmayan şirketler için piyasa değerlemeleri konusu inanılmazdı, gözlerimi devirdim ve İnternet balonunun patladığı güne baktım. Bu saçmalık sona erdiğinde, ciddi firmalar hakkında yazmaya konsantre olabileceğimizi düşündüm. Countrywide gibi,ha ha.

Benim alay ettiğim o teknoloji şirketlerinin birçoğu gerçekten önemsizdi ama en çok karı elde eden onlardı ya da kazanılmıştı. Ancak internet ekonomiyi dönüştürdü (finansal hizmetler endüstrisinden daha az olsa da) ve sonraki mortgage patlaması ve büstleri çok daha yıkıcıydı.

Dergilerin adını taklit eden ucuz magazin siteleri uzun süredir unutulmusken Fast Company hala ortalıklarda. Bu r/buttcoin subreddit de…

Açıkça görülüyor ki: O dönemin dersi, girişimcilere saygı duymamak veya tüm teknolojistlerin iddialarını karşılamamız değildi. Bunun yerine; açık fikirli olun, Wall Street’in takıntılı olduğu üç aylık metrik değerlerin ötesinde düşünün, dünyanın her zaman nasıl çalışacağı hakkındaki varsayımlarınızı sorun- ve etrafında uğraşan sineklerle (dünya çapındaki webin, hızlı büyücünün) kafasını karıştırmayın.(Pets.com, Mt.Gox).

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment