Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Koronavirüs Yerli Tüketiciyi Nasıl Etkiliyor?

Koronavirüs yüzünden birçok dükkan ve işletme kepenk indirmek zorunda kaldı, birçok yer karantinaya alındı. Ayrıca Türkiye’de henüz bir sokağa çıkma yasağı ilan edilmemişse de birçok kişi olabildiğince evde kalmaya ve dışarı çıkmamaya çalışıyor.

İnsanlar bu sırada büyük bir krize karşı önlem amacıyla market alışverişlerini artırmaya, normalden daha fazla gıda vs. almaya başladılar. Bloomberg’den Erol Oytun Ercan’ın haberine göre bu süreç içerisinde market fiyatları da Koronavirüsten etkilenmeye başladı.

Fiyatlarda Değişiklik

FiyatSor kurucusu Can Vardas’ın hazırladığı ve BloombergHT’nin yayınladığı bilgilere göre market fiyatlarında son zamanlarda ciddi bir değişiklik söz konusu.

Yukarıdaki grafikte de görülebileceği üzere sık sık tüketilen bazı gıda ürünlerinin fiyatı geçtiğimiz son 7 hafta içerisinde yüzde 2 ile yüzde 13 arasında değişim gösterdi.

Bu süreç içerisinde fiyatı en çok değişen ürün dana sote oldu. Et üreticilerinin fiyatları kademeli olarak arttırmalarıyla birlikte dana sotenin kilogram fiyatı 7 haftada %13.57 oranında arttı. Aynı süreç içerisinde 1 kiloluk kavurmanın fiyatı %13.36 oranında değişim gösterdi.

Vardas buna benzer bir artışın zaman içerisinde bakliyat ürünlerinde de görülebileceğini düşünüyor. Koronavirüs salgını dükkan ve işletmeleri etkilediği gibi küresel tedarik zincirlerini de olumsuz yönde etkiledi. Bu da ülkemize ithal olarak getirilen birçok ürünün fiyatının artmasına yol açabilir. Vardas konu hakkında şunları söylüyor:

“Bugüne kadar fiyat artışı yapmamış olan indirim marketlerinin yakın zamanda %20-25 seviyesinde fiyat arttırmasını bekliyoruz.”

Maliyet Artıyor

Temel gıda ürünlerindeki bu fiyat artışının tam olarak neyden kaynaklandığı henüz bilinmiyor. Ercan’ın aktardığı bilgilere göre bunun sebebi ithalat maliyetinin artması da olabilir, fırsatçılık da.

Neyden kaynaklanıyor olursa olsun, tüketicilerin maliyetleri gözle görülür bir şekilde artmaya devam ediyor. Özellikle küçük yatırımcılar, fiyatların hızla arttığı bu ortamda kenara ne kadar para koyabilecekler, Türkiye’deki yatırım tercihleri ne yönde değişecek göreceğiz.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment