Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fiyatlar, Çin’de Korkuyla Satış Yapan Yatırımcılar Yüzünden Düşüyor Olabilir

Geride bıraktığımız 24 saat içerisinde Bitcoin %12’den; Ethereum %20’den fazla değer kaybetti. Ethereum’u 2.000 doların altına iten düşüş, Çin’de korkuyla satış yapan yatırımcılar tarafından tetiklenmiş olabilir.

Coinbase verilerine göre bu haftanın başında 3.500 doların üstünden işlem gören Ethereum, haftanın son gününde nisanın başından sonra ilk kez 2.000 doların altına indi. CoinGecko’daki daha geniş tablo, kripto para piyasasının toplam değerinin 24 saatte %18’den fazla azalıp 1.38 trilyon dolara gerilediğini gösteriyor.

Cuma günü Çin’den gelen haberin etkilerinin hala hissedildiği ve kripto para fiyatlarının bu yüzden düşüyor olabileceği düşünülüyor.

Yatırımcılar korkuyla satış yapmaya başladı

Çin Başbakan Yardımcısı, ülkedeki Bitcoin madenciliğine ve işlemlerine karşı daha sıkı önlemlerin alınacağını açıkladı. Duyurunun yapıldığı günkü verilere göre alınan karar, madenci kaynaklı satış baskısında bir artışa yol açmadı. Moskovski Capital CIO’su Lex Moskovski, henüz Çinli madencilerin satış yapmaya başladığına işaret eden bir veri bulunmadığını söyledi.

bitcoin-btc-glassnode-miner

Bireysel yatırımcılar, madencilerin soğukkanlılığını paylaşmıyor olabilir. Çinli gazeteci Wu Blockchain, piyasanın bugünkü düşüşünü Ethereum özelinde yorumlarken şu öneride bulundu:

“Çinli yatırımcılar, hükümetin yuan-kripto pariteleriyle işlem yapmayı yasaklamasından endişeleniyorlar. Bazı yatırımcılar, kripto paralarını itibari paraya dönüştürememekten korktukları için satım yapıyorlar. Bugünkü düşüşün sebebi bu olabilir.”

Çinli yatırımcılar arasında bir korku atmosferi oluştuğunu gösteren daha farklı gelişmeler de var. Kripto para borsası Huobi, Çin’de ikamet eden vatandaşlara maden cihazı satmayı durdururken; OKEx, kendi kripto parası olan OKB’nin yuan ile alınıp-satılamayacağını açıkladı. Bunların ikisi de Çin’de kurulup, daha sonra merkezini değiştirmiş borsalar.

24 saatlik verilere göre OKEx’in kripto parası OKB %20’den; Huobi’nin kendi kriptosu Huobi Token ise %27’den fazla değer kaybetti.

huobi-mining-pool
Huobi Mining Pool, maden cihazı satışlarına kısıtlama getirdi

“En iyisini umun; en kötüsüne hazırlanın”

Sosyal medyada Çin’in aldığı kararın doğuracağı sonuçlara dair spekülasyonda bulunulmaya başlamışsa da, hükümetin dile getirdiği “sıkı önlemlerin”, ne gibi uygulamalara gebe olduğu henüz bilinmiyor. 

Primitive Crypto’nun kurucu ortağı Dovey Wan, bugünkü açıklamalarında, “Çin Komünist Partisinin bu düzeyde bir yetkilisi bir karar açıklıyorsa, o kararın nasıl uygulanacağının taslağı genelde karar açıklanmadan önce hazırlanmış olur.” dedi. Wan bu sebeple söz konusu “sıkı önlemlerin” 10 gün içerisinde yürürlüğe girebileceğini söyledi.

Çinli madencilerin şimdiden göç etmeye başladığını ve bazı maden tesislerinin Pakistan, Kazakistan gibi ülkelere taşınabileceğini söyleyen Wan, “Önümüzdeki günlerde bir gözünüz hash oranında olsun.” dedi. Yatırımcılara verdiği tavsiyeyse, “En iyisini umun; en kötüsüne hazırlanın.” oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!