Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Karşıtı Çin Merkez Bankası, Nakit Para Sistemine Olan İlginin Kaybolmasından Endişeli

FT tarafından yayınlanan bir habere göre, dijital ödeme sistemleri o kadar hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor ki, Çin’in merkez bankası PBoC, nakit paraya olan ilginin azalmasından ve zamanla hiç kalmamasından dolayı endişe etmeye başladı.

Çin içerisinde özellikle Alibaba’nın Alipay ve Tencent’in WeChatPay uygulamaları parasal sistemlerin dijital hale gelmesi ve ödemelerin dijital tabanlı yapılması konusunda inanılmaz bir gelişme elde etti ve ülkede bir çok turist noktası şimdiden nakit para almayı durdurdmaya başladı.

Mobil Ödemelerin Büyümesi Kısıtlanamaz

2018 yılının sonlarına doğru, yerel bankalar Çin yuanının akışını sağlama konusunda ciddi sıkıntı yaşamaya başladı ve Çin Merkez Bankası dükkanlar ile tüccarlara gönderdiği bir genelgede, yuan’ı bilerek ve isteyerek reddetme eyleminin mevcut regülasyonlara göre yasa dışı olduğunu hatırlatmak zorunda kaldı.

Tekrar tekrar yatırımcıları ve tüketicileri uyarmak zorunda kalan PBoC, halka açık kripto para birimi uygulamaları konusunda da bir kaç noktaya değindi:

”Geçtiğimiz yıllarda, Çin’in resmi para biriminin sirkülasyonu konusunda bazı problemler yaşandı ve insanların yanıtları oldukça yoğundu. Turistik bölgelerdeki tüketiciler, restoranlar ve dükkanlar nakit parayı reddetmeye başladı ki bu da Çin’in itibari para biriminin resmi statüsünden ve tüketicinin istediği ödeme yöntemini seçebilme özgürlüğünden dolayı yasa dışı. Kripto para birimi tabanlı uygulamalar da ülkede hala yasal ilan edilmedi.”

Alipay 2018 yılının Haziran ayında 14 milyar dolar toplamıştı ve toplam piyasa değeri 150 milyar dolara yaklaşmaktaydı. ABD’li dev Goldman Sachs’ın bile toplam piyasa değeri 63 milyar dolar olarak ön görülürken, Alipay’in böylesine bir değere ulaşması kesinlikle inanılmaz olarak görülmekte.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment