Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tayland’daki Yetkililer Blockchain Tabanlı Oy Sistemi Geliştirdiler

Tayland’daki Ulusal Elektronik ve Bilgisayar Teknolojileri Merkezi (NECTEC), Blockchain teknolojisinden faydalanarak yeni bir e-oylama sistemi geliştirdi.

Tayland’daki Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olan NECTEC; bilişim, elektronik, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon gibi çeşitli alanlarda araştırmalar yapıyor.

NECTEC, bu alanlarda yaptığı araştırmaları biraz esneterek Blockchain hakkında da çalışmalar yapmaya başladı. NECTEC yaptığı bu çalışmalar sonucunda Blockchain’in oy kullanmak için kullanılabileceğini fark etti ve hemen yeni bir proje geliştirmeye başladı.

Tayland’daki vatandaşların teknolojik okuryazarlığı git gide artıyor ve insanlar teknolojik gelişmelere çok daha kolay bir şekilde uyum sağlayabiliyorlar. Bunu da göz önüne alan NECTEC, insanların böyle bir oy sistemini rahatlıkla kullanabileceklerini düşünüyor.

NECTEC bünyesindeki sibergüvenlik laboratuvarının yöneticisi olan Chalee Vorakulpitat, konu hakkında şu açıklamayı yapıyor:

“NECTEC, Blockchain’i kullanarak hem ulusal hem yerel seçimlerde kullanılabilecek bir e-oylama sistemi geliştirdi. Yönetim kuruluna üye seçen şirketler de bu sistemi kullanabilirler. Bu sistemin amacı sahtekarlıkları önlemek ve verilerin güvenliğini sağlamak.”

Vorakulpitat’ın açıklamalarına göre sistemin işlevsel hale gelebilmesi için gereken şeyler şunlar: Denetleyici, oy veren ve aday. “Denetleyici” taraf seçim başlamadan önce oy verenlerin kimliğini ve adayın geçerliliğini kontrol edebiliyor. Oy verenler daha sonra e-posta aracılığıyla oy kullanabiliyor ve mobil kameraları kullanarak kimliklerini doğrulayabiliyorlar.

Seçim süreçlerini Blockchain üzerinden tamamlamak, bu işlemleri çok daha hızlı ve verimli hale getirebilir.

Tayland’daki vatandaşların bu sistemi kullanabilmeleri için İnternet’e bağlı olmaları gerekiyor ki bu da aslında bir sorun teşkil ediyor. Bu sistemin geniş kitleler için kullanabilmesi için ülkedeki hemen hemen herkesin internet bağlantısına sahip olması gerekiyor.

Yetkililer bu yüzden işbu sistemi başlangıçta yalnızca belli bir grup üzerinde denemeyi, buradan alınan sonuçlara göre hareket etmeyi düşünüyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment