Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para ile Ödeme Yapmak, Asya’da Hiç Olmadığı Kadar Popüler

Bitcoin, ödemelerde kullanılmaz argümanını eğer bir gün yolunuz Uzak Doğu’daki Bellatora Skin Care merkezine düşerse, sakın ha sakın kullanmayın. Kripto paraların popülarite kazanmasının ardından onlara yönelik belki de en sık şekilde dile getirilen bir ödeme metodu olmadıkları yönündeki eleştirileri, bu merkez adeta yıkıyor.

Asya’daki Çin ve Hindistan gibi pazarlara kendini açmayı başaran lüks güzellik merkezinin ödemelerde Bitcoin kabul ettiği biliniyor ancak; Asya’da bir ödeme metodu olarak güvenli olan tek kripto para Bitcoin değil. Diğer birçok kripto para biriminin de -özellikle Asya’da- kendine has kullanım alanlarının olduğu biliniyor.

Konuyla ilgili konuşan Bellatora Skin Care güzellik merkezinin CEO’su Nathan Halsey, geçtiğimiz yıl Asya pazarına açıldıklarını ve Bitcoin ile ödeme alınması için müşterilerden gelen yoğun taleplere kayıtsız kalamadıklarını, şu sözlerle açıklıyor:

”Özellikle kurum olarak Uzak Doğu pazarına açıldığımız geçen yılın son dönemlerinde, müşterilerden yoğun bir şekilde Bitcoin ile ödeme talebi alıyorduk. Buna gerekçe olarak da oralardaki ülkeler arası ödeme sistemlerinin bazı sorunları olduğunu ve efektif çalışamadığını belirtiyorlardı. Özellikle Çin ve Hindistan’da artmış Bitcoin ve kripto para kullanımını da göz önüne alınca, böylesi bir sistemi kabul etmenin; karşılaştığımız sorunların üstesinden gelmemizi sağlayacağına kanaat getirdik. Diğer uluslar arası şirketlerin de bizle aynı yolda ilerlediğini görünce, bu konudaki kararımızı netleştirdik.”

Halsey’nin parmak bastığı konu, gerçekten de Bitcoin öncesi kanayan bir yaraydı. Ülkeler arası para transferlerinin gerek yavaşlığı; gerekse de yüksek komisyon ücretleri, artık gelişen dünya ile çok sık başvurulmak zorunda kalan bu sistemin eksiklerini tanımlayan iki ana sorundu. Ancak Bitcoin ve diğer kripto paraların gelişi ile bu soruna en azından şu aşamada bir alternatif getirilmiş oldu.

Halsey, müşterilerinden gelen yüksek talep sonrası Temmuz 2017’de harekete geçtiklerini ve sonunda Bitcoin ile ödeme servisi sunan Bit Pay ile anlaşma imzaladıklarını belirtiyor. Sistemin harekete geçmesinin ardından altı haneli ödemeleri dahi Bitcoin ile sorunsuz bir şekilde hallettiklerini belirten Halsey, ödemelerin dolara çevrilmesinde de hiç sorun yaşamadıklarını ifade ediyor.

Bit Pay CEO’su Stephen Pair‘e göre ise Bellatora Skin Care’ın yaşadığı bu tecrübe, büyük ve uluslar arası şirketler arasında da gayet revaçta olan bir şey. Özellikle bu firmaların uluslar arası para transferi prosedürlerinden ve sistemin yavaşlığından  yaka silktiğini belirten Pair, örnek olarak da Kanada merkezli kozmetik firması Nuciya Beauty’i veriyor.

Yine kripto para ödemelerini kabul eden Nuciya Beauty yetkililerinin fark ettiği bir başka enteresan detay ise, müşterilerin kripto para kullanırken itibari paraya kıyasla çok daha yüklü miktarda ürün almayı tercih etmeleri olmuş.

Bitcoin ile ödeme servisinden hayli memnun kalan Bellatora yetkilileri, gelecekte diğer kripto paraları da işleme açarak, sektördeki yerini genişletmeye devam etmek istiyor.

Ödemelerde kripto para kullanımıunı desteklemeye devam edeceklerini belirten CEO Halsey, ayrıca artık şirket olarak tüm kripto para ödemelerini direkt nakde çevirmek yerine; artık ellerinde de tutmaya başladıklarını belirtiyor.

Başka Kripto Paralar da Geliyor

Perakende alışveriş yapan müşterileri için diğer kripto para türleri ile ödemeler almaya başlayan Bellatorra’nın şu aşamada Ethereum ve Litecoin kabul ettiği belirtiliyor.

Bit Pay, sadece Bitcoin ve Bitcoin Cash ile yapılan ödemeleri desteklediğinden, Bellatorra yetkilileri Ethereum ve Litecoin ödemeleri için başka firmalar ile çalışmak zorunda kalmış.

Halsey Ethereum için PayWithEther.Com, Litecoin için ise GoUrl.io ile çalıştıklarını ve yine çoğunluğu Asyalı müşteriler olmak üzere sipariş başına 300 ila 1000 dolar arasında Ethereum ve Litecoin aldıklarını belirtiyor.

Bundan birkaç ay öncesi için, dürüst olmak gerekirse bir yerden bir yere Bitcoin göndermek pek de mantıklı değildi. Yüksek komisyon ücretleri ve yavaş gönderim hızları nedeniyle birçok Bitcoin sahibi, zorlu anlar yaşıyordu. Ancak SegWit ve Lightning Network’un hayatımıza girmesi ile, artık bu da tarih olmaya yüz tutmak üzere. Blockchain Capital firmasında çalışan ve sektörün saygı duyulan isimleri arasında yer alan Jimmy Song da, böyle düşünenlerden.

Kripto para kullanımının Asya’da artık hayli yaygın olduğu su götürmez bir gerçek. Bu noktada birçok otorite, özellikle Blockchain temelli şirketlerin Asya bölgesini daha fazla hedeflemeleri gerektiği konusunda fikir birliğine varırken, bunu yapmayan şirketlerin sektördeki rakiplerinden geri kalacağını savunuyor.

Bellatorra CEO’su Halsey de, birçok şirketin buna döneceğini çünkü böylesi bir sisteme geçmenin hiç de zor olmadığı görüşünü savunuyor. Hatta Halsey, diğer şirketlerdeki arkadaşlarına Bitcoin ile ödeme yapmanın veya almanın kredi kartı kullanımından bir farkı olmadığını söylüyormuş.

Asya Pazarı Çok Geniş

Şirketler arası Bitcoin ödemeleri git gide yaygınlaşırken, aynı şeyi alt koin kullanımı için söylemek ise şu aşamada güç.

Şirketler arası Bitcoin ödemelerinin ne denli büyük bir trend olduğunu anlamak için şu istatistiğe bakmak gerekiyor: Bit Pay’in yaptığı işlerin yüzde 15’ini tek başına bu kol oluşturuyor. Bu rakam da, 2016 ve 2017’de yani şirketin ilk yıllarında yakaladığı ortalamanın neredeyse 3.5 katı.

Bit Pay ticari operasyonlar şefi Sonny Sigh, bu ödeme oranlarının burada da kalmayacağını ve gün geçtikçe daha çok yükseleceğini belirtirken, bu büyüyen iş kolunun Bit Pay’in şirket değerine de katkı yaptığını belirtiyor. Sigh aslında haksız sayılmaz çünkü birçok otorite, Bit Pay’in aldığı 40 milyon dolarlık yatırımı, bu gelişen iş koluna bağlıyor.

Yine şirket CEO’su Jimmy Pair’e göre, Çin’e açılım yapmak da, şirketin plamları arasında çünkü şirketin Çinli yatırımcıları, Bit Pay’in Çin’de de bir ofis açmasını istiyor.

Pair’e göre Bit Pay’in bunu efektif bir şekilde yapabilmesi için, bankalar ile iş birliği  yapması gerekiyor. Pair, Bit Pay’in müşterilere bankalar aracılığı ile istedikleri hesaptaki parayı istedikleri kripto paraya çevirerek ödeme yapma kolaylığı sağlaması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sonlandırıyor:

”Eğer yerel bir ofis açacaksanız bu tarz bir işin yanında, gerçekten yerel insanlara ihtiyaç duyduğunuz müşteri hizmetleri, satış departmanı ve mühendislik ekibini oluşturmalısınız.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment