Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Kartları Kripto Paraların Günlük Hayattaki Yerini Güçlendirebilir Mi?

Amerikalıların günümüzde neredeyse ancak çeyreğinin günlük işlemlerinde nakit kullanıyor olmasına bakılacak olursa, toplumun nakit kullanma oranının giderek azaldığını söylemek mümkün.

Diğer bir taraftan, kripto paralar da her geçen gün daha popüler olmaya başladı. Ancak kullanıcıların çoğu kripto paraları yatırım amaçlı değerlendiriyor.

Peki neden hala Bitcoin, Ethereum ve Litecoin gibi giderek popülerleşen dijital paraların daha geniş çapta yaygınlaştıklarını görmüyoruz?

Engeller Neler?

Kullanıcıların büyük çoğunluğu kripto paraları uygun bir ödeme yöntemi olarak görmüyor, özellikle de konu fiziksel şeyler satın almaya geldiğinde.  Bu, birçok insana oldukça uzak bir konsept.

Birçoğumuz yetiştirilirken paranın değeri ve nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda öğütler duyuyoruz.  Paranın elle tutulabilir olmasından kaynaklanan değeri konusunda hemfikiriz, bir ürün veya servis karşılığında bu değeri sorgulamayız bile.

Bu zihniyeti değiştirebilmek, dijital paraları günlük hayatımıza tamamen adapte etmek ve güvenebilmek biraz zaman alabilir.

Bir başka büyük engelse ticaret yapan kişilere dijital paraları kabul ettirmek olarak görülüyor. İnsanlar kripto para kullanmaya hevesli olsa bile, perakendeciler buna istekli olmadığı ve kripto para kabul etmedikleri sürece maalesef kripto paralar anlamını yitirmeye mahkum kalıyor.

Geniş çaplı bir adaptasyona giden yol çift yönlü: ödeme ve kabul etme.

Amazon, Microsoft ve Apple gibi büyük markaların Bitcoin ödemelerini kabul etmesi ve süreci kolaylaştırması bu meseleye yardım ediyor ancak bu büyük çoğunlukla online işlemler için geçerli.

Mağazalarda gerçekleşen ödemeler için ise ticaret yapanların doğru alt yapıyı hazırlaması gerekiyor ancak bu maliyetli ve zaman alıcı bir uygulama. Henüz yaygın olan bir uygulama olarak görülmeyen bir ödeme sistemi için büyük riskleri göze alacak şirket sayısı ise epey az gibi görünüyor.

Hesap Kartları Geniş Çapta Bir Uygulamayı Teşvik Ediyor Mu?

Kripto para hesap kartları, dijital paraları günlük hayatlarında kullanmaktan çekinmeyen kullanıcılar ve mevcut alt yapıları ile dijital paraları kabul eden tüccarlar arasında bir köprü görevi görebilir.

Birçoğumuz alışveriş yaparken kart kullanmaktan memnunuz, kullandığımız kartlar bir Bitcoin hesabına bağlı olsaydı da bu değişmezdi. Önemli olan ödeme methodunun ne olduğu; arkasında yatan para birimi değil, içimizi rahatlatan da bu değil mi zaten?

Hem Visa hem de MasterCard Blockchain teknolojisini kullanan hesap hareket sistemleri için bir süredir çeşitli çalışmalar yapmaktaydı, hâlihazırda da gerekli patent başvurularında bulundular.

Yerleşik ödeme şirketlerinin yeni çağa ayak uydurmaya başlaması,  mevcut sistem alt yapılarının ticaret yapan tarafların sistemlerinde ek bir çalışmaya gerek olmadan kullanılabileceğini gösteriyor. Böylece müşteri tercih edilen kripto para birimi ile ödeme yaparken, tüccarlar ödemeleri Euro gibi bir fiat para ile alabiliyor.

Karşıt görüşlüler gelgeçliğin geniş çapta bir adaptasyona engel olduğunu sıklıkla dile getireceklerdir. Bu bir taraftan doğru, kripto paralarda çılgınca dalgalanmalar görülebilir; ama bu fiat para birimlerinin yaşadığı dalgalanmalardan zerre farksız.

Geçen sene politik olaylardan etkilenen ve dünyanın en güçlü para birimlerinden biri haline gelen pound her zaman güzel bir örnek olacaktır. Bitcoin ve Ether gibi kripto para birimleri ise hala çok genç. Mesele sadece zaman meselesi, bu para birimlerinin piyasada değer kazanması ve stabil fiyatlara ulaşabilmeleri için zamana ihtiyaçları var.

Kullanıcılarmevcut ödeme kanallarında  hesap kartlarını kullanma konusunda bir rahatsızlık duymuyor, ticaret yapanlarsa böyle ödemeleri kabul edebilecek, gerekli altyapıya sahip durumdalar. Eğer mevcut ödeme geçitleri kripto işlemlerini gerçekleştirmeye ve geliştirmeye devam ederse, kripto paraların günlük hayatımıza adaptasyonunu daha hızlı ve daha geniş çapta görebileceğiz.

Şu an halihazırda birçok farklı sağlayıcı tarafından sağlanan 30’dan fazla kripto hesap kartı bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment