Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Para Birimi mi Menkul Kıymet mi? Tayland’a Göre ‘İkisi de’

Şu anda kripto paraları yasal olarak düzenlemeye çalışan çok fazla ülke var. Bunların arasında ABD, Japonya, Güney Kore, Rusya gibi ülkeler de yer alıyor ancak bir ülke var ki bu konuda özellikle son zamanlarda çok aktif bir rol oynamaya başlamış bir ülke var: Tayland. Ülke uzun süredir tartışılan ‘düzenleme’ konusunu en sonunda nihayete erdirmiş olabilir.

Para Birimi? Menkul Kıymet?

Kripto para piyasasını düzenlemenin zor bir iş olduğunu biliyoruz. Bunun en büyük sebeplerinden biri de kripto paraların para birimi olarak mı yoksa menkul kıymet olarak mı değerlendirileceklerine karar verilemiyor olması. Tayland ise bu soruya ilginç bir cevap buldu: Hem para birimi hem menkul kıymet. Tayland’a göre bu soruyu cevaplamak için düzenlemeye tabii tutulacak olan kripto para projesinin misyonunu, işlevini bilmek gerekiyor.

Tayland’daki düzenleyiciler yakın zamanda Dijital Varlık İş Kararnamesi adı altında yeni bir yasa geçirdi ve bu yasada iki çeşit dijital varlık olduğunu belirtti: Ürün alışverişinde ödeme aracı olarak kullanılan ‘kripto paralar’ ve yatırım amacıyla ya da spesifik bir ürün alma amacıyla kullanılan ‘dijital tokenlar’.

Ülke aynı zamanda kuruluşların tam olarak ne gibi dijital varlık faaliyetlerine dahil olabileceklerine dair de kurallar koydu. Getirilen kurallara göre ülkedeki şirketlerin girişebilecekleri kripto para işleri şunlar:

dijital varlık ticaret merkezi/borsası

dijital varlık brokerı 

-dijital varlık ticareti ve dijital varlıklarla ilişkili olan ve detayları Maliye Bakanlığı tarafından verilecek olan diğer faaliyetler.

Tayland ayrıca kripto para borsalarının bundan sonra Maliye Bakanlığı’na kayıtlı olacaklarını ve bakanlık tarafından lisans alacaklarını belirtti.

Tayland’daki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun yöneticisi olan Archari Suppiroj’a göre ülkenin amacı hem kripto para karşıtlarını hem de kripto para destekçilerini memnun edecek dengeli düzenlemeler getirmek. Suppiroj aynı zamanda onaylanan bu yeni düzenlemelerin çok dikkatli bir şekilde yürürlüğe sokulması gerektiğini, yatırımcıların piyasaya aşırı katı düzenlemeler getirilmesi durumunda piyasadan çıkabileceklerini vurguladı.

ICO’lar Takipte

Tayland ICO piyasası için de yeni düzenlemeler getirmeyi planlıyor. Ülke yaptığı araştırmalar neticesinde ICO projelerinin Maliye Bakanlığı’ndan izin almaları gerektiği yönünde bir karar verdi.

Yayınlanan kararnamede ICO projelerinin düzenledikleri ICO’ları en az bir yıl boyunca denetlemeleri ve en az 157 bin dolarlık sermayeye sahip olmaları gerektiği de belirtildi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment