Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İnternet’in Yaratıcısı: İnternet Artık Büyük Şirketlerin Tekeline Girdi

İnternet olarak da bildiğimiz World Wide Web’in yaratıcısı olan Tim Berners-Lee, İnternet’in günümüzdeki halinden pek memnun olmadığını belli eden yorumlarda bulundu. Berners-Lee özgür, açık bir dünya oluşturma fikriyle ortaya bir ürün sunmuştu ve bu ürün zaman içerisinde İnternet diye bildiğimiz şey haline geldi. Berners-Lee günümüzün en önemli teknolojik dehalarından biri olarak görülüyor ki bunu hak etmediğini söylemek de epey güç.

Berners-Lee yakın zamanda Vanity Fair için bir röportaj verdi ve İnternet’in temsil ettiği fikir hakkında, İnternet’in günümüzdeki ‘merkezliliği’ hakkında bazı yorumlarda bulundu:

“İnternet’in ruhunda merkezsizlik yatıyor. Bireylere aşırı derecede güç veriliyordu. Oradaki tüm olay gidip izin istemeniz gereken merkezi bir otoritenin olmamasıydı. Bu kişisel kontrol duygusunu, bu gücü artık kaybetmiş vaziyetteyiz. Web’in gücü ne alındı ne de çalındı. Biz milyarlarca kişi toplu olarak bu gücü teslim ettik… Facebook, Google ve Amazon şu anda ne aldığımızdan, hangi haberleri okuduğumuzdan tutun da kimi sevdiğimize kadar İnternet üzerinde var olan neredeyse her şeyi tekeline almış durumda.”

Berners-Lee İnternet’in şu anda belli başlı şirketlerin tekeline girdiğini düşünüyor ancak kendisi bu durumla mücadele etmeye de hazır. Berners-Lee ve Internet Archive’ın kurucusu olan Brewster Kahle 2016 yılında ilk Merkezsiz Web Zirvesi’ni düzenlemişlerdi. Bu zirveden kısa bir süre sonra MIT Media Lab ve W3C (World Wide Web Konsorsiyumu) tarafından “Blockchain ve Web” adlı bir etkinlik gerçekleştirilmiş, burada Blockchain teknolojisinin ‘merkezsizlik’ için ne kadar önemli olduğundan bahsedilmişti.

Internet Archive yakın zamanda yaptığı açıklamada bu zirvenin 31 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yeniden gerçekleşeceğini ve etkinliğin San Francisco’da yer alacağını belirten bir duyuru yayınladı.

Berners-Lee bu etkinlikte MIT tarafından geliştirilen ve genişletilebilir bir protokol olan Solid‘i tanıtıyor olacak. Bu projenin amacı merkezsiz sosyal aplikasyonlar oluşşturmak ve mevcut W3C standartlarına ve protokollerine olabildiğince uyum göstermek. Proje “Web’i yeniden merkezsizleştirmeyi” vaat ediyor.

Açık kaynaklı Solid projesinin yazılım alanında attığı adımlar kayda değer. Projenin gelişim aşaması her ne kadar yavaş ilerliyor olsa da uzmanların ilgisini çekiyor. Berners-Lee büyümekte olan Solid ekibi hakkında şöyle bir yorum yaptı:

“Her birkaç günde bir yeni birisi geliyor. Bunlardan bazıları Solid’in vaadini duymuş oluyor ve dünyayı tamamen değiştirmek istiyor. Şu anda laboratuvarda çalışan ve Web’in şimdiki halinden daha farklı olabileceğine inanan insanlar var. Web içerisindeki topluluğun şimdikinden daha farklı olabileceğine. İnsanlara gizlilik sağlasak, insanlara kendi verileri kontrol etme imkanı sağlasak neler olurdu?”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment