Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Piyasası Üçüncü Çeyrek Raporu: Neler Yaşandı

Bu yazımızda sizin için kripto para sektörünün en büyük veri platformlarından CoinGecko’nun, Koin Bülteni ile paylaştığı verilerine göre kripto para piyasasının üçüncü çeyrek raporunu derledik.

CoinGecko verilerine göre büyük ölçüde konsolidasyon halinde olan kripto para piyasası, üçüncü çeyrekte nispeten sessizliğini korumaya devam etti. 19 Temmuz’da 875 milyar dolara kadar gerileyerek bir dip seviyesine imza atan kripto para piyasasının toplam değeri, üçüncü çeyreği 986 milyar dolar civarında kapattı. Ayrıca kripto para piyasasının toplam değeri üçüncü çeyrekte ortalama %6,5 (yaklaşık 100 milyar dolar) yükselirken günlük ortalama işlem hacmi ise 90 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Üçüncü çeyrekte Bitcoin hakimiyeti (BTC.d) %3,1 gerileyerek %41,1 seviyesinden %38 seviyesine düştü. Piyasa değerine göre en büyük ikinci kripto para birimi olan Ethereum’un hakimiyeti (ETH.d) ise hacim olarak %2,1 artış ile %14,3’ten %16,4’e yükseldi.

Kripto piyasasının hakimiyet yarışında ilk 5’de yer alan kripto para birimleri, üçüncü çeyrekte yerlerini korumaya devam etti. Altıncı sıraya yerleşen Ripple (XRP) %50’ye yakın bir yükseliş performansı sergiledi. Algorand (ALGO), ilk 30’daki konumunu kaybederken Ethereum Classic (ETC) The Merge’den sonra 25. sırayı perçinleyerek yerini aldı.

Terra’nın hayaleti musallat olmaya devam ediyor

Rapora göre Terra’nın milyar dolarlık çöküşünün etkileri halen daha piyasalar üzerinde etkisini korumaya devam ediyor. Bu noktada merkeziyetsiz finans (DeFi) ürünlerinde bir iyileşme durumu gözlenirken NFT işlem hacmi ikinci çeyreğe kıyasla düşmeye devam ediyor. DeFi tarafında birçok oyuncu üçüncü çeyrekte önemli ciddi pozitif gelişmeler kaydedememiş olsa da Lido Dao Finance (LDO), Merge güncellemesinin ardından yaklaşık %200 civarında bir hacim artışı sergiledi. Ortalama DeFi piyasa değeri üçüncü çeyrekte %31 oranında arttı.

NFT piyasalarında adeta nefes kesen bir ayı sezonu devam etti. İlk 5 NFT pazar yeri OpenSea, Magic Eden, LookRare, X2Y2 ve CryptoPunks genelinde üçüncü çeyrek işlem hacminde %71’lik önemli bir düşüş görüldü. OpenSea’nin %90’dan %60’a düşen pazar payından zemin kazanan Magic Eden platformu, üçüncü çeyrekte pazar payını arttıran tek NFT marketi oldu. Magic Eden NFT pazar yerinin işlem hacmi ikinci çeyrekteki %9 seviyesinden %22‘ye yükseldi.

Marketin ilk 15’inde yer alan stablecoinlerin piyasa değeri, nispeten ikinci çeyrekle benzerlik gösterdi. Toplam stablecoin market değeri ufak bir gerileme ile ikinci çeyreğe kıyasla %3,1 düştü. ABD merkezli stablecoin ihraççısı Circle’a ait USDC’nin piyasa değeri, onaylanmış Tornado Cash adreslerinde USDC bakiyelerini dondurduktan sonra %16 oranında düşüş yaşadı.

Bitcoin üçüncü çeyrekte, ABD Dolar Endeksi (DXY) hariç tüm önemli varlıklardan daha iyi performans gösterdi

Üçüncü çeyrekteki dalgalanmalara rağmen Bitcoin sadece %1’lik gerileme yaşadı. Verilere göre Bitcoin, %7 oranında yükselen ABD Dolar Endeksi (DXY) dışındaki tüm önemli varlıklardan daha iyi performans gösterdi. Öte yandan yıllık performansa bakıldığında Bitcoin %58 düşüş ile en kötü performans sergileyen varlıklardan biri konumunda bulunuyor.

Bitcoin’in S&P 500 ile olan korelasyonu ikinci çeyrekteki 0,92 seviyesinden üçüncü çeyrekte 0,85’e geriledi. Bu her ne kadar olumlu bir gerileme olarak karşımıza çıksa da, söz konusu korelasyon seviyesi 0,85 ile halen daha çok yüksek seviyede bulunuyor.

Merge güncellemesi Ethereum rallisi için yeterli olmadı

Ethereum, üçüncü çeyreği bir dönüm noktası olarak tanımlanan Merge güncellemesini başarılı bir şekilde aktif hale getirerek tamamladı. Yatırımcılar her ne kadar bu kritik güncellemenin ardından Ethereum ve altcoinler üzerinde bir yükseliş rallisi beklese de, Ethereum fiyatı 2.000 dolar direncini geçemedi.

Ağustos ayında söz konusu 2.000 dolar direncinden dönen Ethereum, ufak bir gerilemenin ardından birleşmeden iki hafta kadar önce tekrardan yükseliş yönlü çabasını yinelese de kayda değer bir sonuca ulaşamadı. Yorumcuların tahminine göre zorlu makroekonomik ortam yatırımcıları “haberi sat” durumuna itti ve güçlü satışlar fiyatı tekrardan aşağı yönlü baskıladı.

Ethereum piyasa arzındaki artış Merge güncellemesinin ardından beklendiği gibi %95 oranıyla önemli bir şekilde yavaşladı.

CoinGecko’nun COO’su ve kurucu ortağı Bobby Ong kripto paraların üçüncü çeyrek performansı ve genel gidişatları hakkında şu yorumlarda bulundu:

Geçen çeyrekte, kripto piyasasının makroekonomik kargaşa ortasında yatay hareket ettiğini gördük. Bu süreçte azı regülatif türbülanslar olsa da ciddi bir hareketlilik gözlemlenmedi. Fakat regülasyonların daha fazla netlik kazanması piyasalar için olumlu bir etki yaratabilir. Genel olarak, yakın vadede piyasa şartlarının zorlu olmaya devam edeceğini öngörsek de, sektörde uzun vadeli yükseliş eğilimini koruyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!