Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para ve Blockchain Japonya’nın Sıradaki Ekonomik Patlamasını Tetikleyebilir Mi?

‘Kayıp Onyıl’

1970’li yıllarda ve 1980’lerin çoğunda, Japonya’nın gayrısafi yurt içi hasılası patlama yaşayıp Almanya ve Çin’i geride bırakmıştı. Ancak GSYİH seviyesi 1995 yılında zirve yaptıktan sonra o tarihten beri düz bir tablo çizmeye devam etti.

Japonya şu sıralar bu ‘Kayıp Onyıl’ sürecinden kaçmaya çalışıyor. Noah Smith Japonya’nın bunu yapabileceği tek yolun ”eşi benzeri olmayan teknolojik bir patlama’ veya üretimdeki artış olduğunu belirtmişti. İkinci seçenek ülkede düşüş yaşayan iş gücü ve doğum oranı yüzünden pek mümkün gözükmüyor.

Japonya buna ek olarak blockchain teknolojisinin küresel ekonomi üzerinde etkisini anlayabilen nadir ülkelerden. Ülke şu sıralar kripto para düzenlemeleri ve blockchain uygulamaları konusunda liderliği üstlenenlerden bir tanesi.

Billy Bambrough Forbes dergisinde şunu kaleme almıştı:

”Uzun süredir beklenilen 5G teknolojisi ile mümkün olan arttırılmış mobil bağlanabilirlik, Nesnelerin İnterneti, işletim gücündeki hızlı artış ve yapay zeka ile birleşince, olası bir ekonomik patlamayı tetiklenebilir ki Japonya bu yola önderlik etme konusunda gelişmeler kat etti.”

Japonya Hızlanıyor Mu, Yoksa Yavaşlıyor Mu?

Bu yılın Mart ayındaki verilere göre, Japonya içerisindeki Bitcoin ticari hacmi bir ayda 97 milyar dolar gibi bir rakama ulaşmıştı ve o esnada ülkede 17 yerel borsa ile 3.5 milyon kullanıcı bulunmaktaydı.

Japon hükümeti de hassas olan yasalaştırma ve düzenleme konularında blockchain şirketleri ile aktif olarak iş birliği yaparak önemli bir role sahip aktörlerden bir tanesi. Düzenleme blockchain ve kripto para birimlerinin geleceği hakkındaki en önemli ve ayırıcı unsur.

Bazıları yapılacak doğru düzenlemelerin piyasadaki kötü amaçlı kişileri uzaklaştırıp blockchain ve kripto para birimlerine olan güveni sağlayabileceğine inanırken, bir başka güruh ise düzenleyici unsurların piyasayı karıştırıp Japonya’nın böylesine önemli ve yeni endüstrideki yerini sarsabileceğini düşünüyor.

Bakalım Japonya kartlarını iyi oynayıp beklenilen ekonomik patlamasını gerçekleştirebilecek mi?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment