Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralar, “Para” Olarak Nitelendirilebilir Mi?

Eski yatırım fonu yöneticisi Michael Novograts, Bloomberg’te kripto paralar hakkında görüşlerini açıkladı

Michael Novograts, Bloomberg’te yaptığı ropörtajda kripto paraların gerçek paralar olmadığını açıkladı. Sebep olarak ise volatiliteyi gösterdi.

“Bir şeyin ‘para’ olarak değerlendirilebilmek için stabil olması gerekir”

sözlerine konuşmasında yer veren Novograts,

“Takip ettiğiniz ekranlardan uzaklaştığınızda ‘Dolar / Yen’ borsa değerinin son 15 sene içerisinde +- %15 değer değişimi gösterdiğini görürsünüz. Aynı şekil de Euro’da da bunu görebilirsiniz.”

şeklinde örnekledi.

Volatilite – Oynaklık

İnsanların bir şeye paha biçmesinde, varlığın güven vermesinde o varlığın volatilitesi oldukça fazla etkilidir. Bu aynı şekilde mavi fiş ve borsa senetleri için de geçerlidir. Stabillik açısından baktığımızda hangi varlığa güvenebileceğimiz ve hangi varlığın daha spekülatif olduğunu anlayabiliyoruz. Fakat tabi ki stabillik tüm her şeyi açıklığa kavuşturmuyor.

Stabilite tüm para birimlerinin değil, güvenilir para birimlerinin özelliğidir

Brazilya ve Doğu Afrika’daki Zimbabve isimli ülkedeki aşırı enflasyonun kanıtladığı gibi Novogratz’ın iddiası tamamen doğru değildir. Fakat o genel olarak doğru söylüyor.

Bir Bitcoin’in 1 saat sonra değerinin kaç olacağını tahmin etmek pek kolay değil. Bir de bunu 1 hafta veya 1 yıl boyunca takip etmediğinizi ve yüklü miktarda yatırımınızın olduğunu düşünün. Evet, oldukça heyecanlı olacağı kesin. İşte bu yüzden insanlar Bitcoin’i “dijital altın” olarak nitelendiriyor.

Bitcoin 21 milyon adet üretilebilecek birim sayısı ile “değer saklama” fonksiyonuna sahip.

Ropörtaja devam ederken Novograts Bitcoin fiyatının yükselmeye devam edeceğini söyledi ve ardından muhabir Erik Schatzker sordu, “Ne kadar?”. Novograts iç geçirdi ve bir tahminde bulunmamayı tercih etti.

Sonuç

Toplam arz, sirkülasyon, mevcut piyasa hacmi ve işlem hacmi gibi nitelikler göz önünde bulundurulduğunda kripto paraların canlılığı hakkında fikir sahibi olunabilir. Bireysel veya grup şeklinde yüklü miktarlarda yapılacak, piyasayı manipüle edecek hareketler de bu canlılığa etken olabilir ve sonuç olarak kripto paraların tümü kolektif bir kurgu olarak nitelendirilebilir. Ethereum gibi kripto paralar kullandıkları blockchain altyapısı ile kullanıcılarına fayda sağlarken henüz resmi olarak pek kabul görmeyen kripto paraların uzun vadede para birimi veyahut yatırım aracı olarak sürdürülebilir olup olmayacağı belli değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment