Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralar Rus Yargısı Tarafından ‘Değerli Mülk’ Olarak Tanımlandı

Bir Rus Temyiz Mahkemesi Pazartesi günü verdiği kararda,  kripto para birimlerinin değerli mülk olduğuna hükmetti. Bu şuan için Rusya içerisinde herhangi bir kripto para yasal düzenlemesi olmamasına rağmen daha önce verilen bir mahkeme kararını tersine çevirdi.

Kripto Paralar Mülk Olarak Tanımlandı

Yerel bir haber kanalına göre, 9. Temyiz Mahkemesi pazartesi günü verdiği kararda, iflas etmiş bir kişinin kripto paralarının da borçlu olduğa kişiye verilecek mal olarak kabul edilmesini hükmetti.

Davaya dahil olan Rus vatandaşı Ilya Tsarkov, geçen Ekim ayında iflasını açıklamıştı. Mahkeme ise kişinin kripto paralarının bulunduğu cüzdanın özel anahtarını  mütevelli Alexei Leonov’a verilmesini ve paraların bu kişiye transfer edilmesini emretti.

Vedomosti’ye göre, Tsarkov şu an için güncel piyasa değerlerine göre 1.885 dolar değerinde 0.2 Bitcoin miktarına sahip.

Ris Novosti’ye göre ”kripto paralar Rusya içerisinde ilk defa mülk olarak tanımlandı. Leonov ise bu karar hakkında şu yorumlarda bulundu:

”Mahkeme dolaylı yoldan kripto paraların mülk olduğuna ve bir değerleri olduğuna karar vermiştir.”

Mahkemenin Kripto Para İle Haşır Neşir

Pazartesi günkü karar öncesinde bu dava, Şubat ayında Moskova Uyumsuzluk Çözme Mahkemesi tarafından ele alınmış ve mahkeme Tsarkov’a, iflas heyetine Blockchain.info cüzdanına sahip olduğunu bildirince, bütün kripto para varlıklarını açıklamasını emretmişti.

Leonov mahkemeden Tsarkov’un kripto para birimlerini iflas masasına transfer etmesini istemiş ancak mahkeme bunu o an için reddederek ”Rusya federasyonu kanunları kripto para birimlerini mülk olarak tanımlamadığından” dolayı kripto paraların borç ödemek için kullanılamayacağını belirtmişti.

Ancak pazartesi gün, verilen karar ile 9. Temyiz Mahkemesi, Leonov’un başvurusu üzerine, Moskova Uyumsuzluk Mahkemesi tarafından verilen bu kararı bozdu. Rus Yasal Bilgi Ajansı Rapsi mahkemenin açıklamasını şu şekilde yayınladı:

”Şuan için Rus yasaları herhangi bir kripto para tanımı yapmıyor ve bunun dolaşımı için etrafta herhangi bir sebep yok. Bunun mülk, bilgi veya başka birimin yerini tutan bir şey olup olmadığını söylemenin bir yolu yok. Kripto paralarla ilgili ilişkileri denetlemek imkansız.”

Leonov ” Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Japonya’da yaptığı bir mülk ve iflas davasında borçlunun kripto paralarını satmasına hükmettiği bir örneği” vurguladı. ”Asliye mahkemesi hem modern ekonomik gerçeklikleri hem de yeni bilgi teknolojilerini göz önüne almalı… Kötü niyetli kişiler bu olayı kripto paraların iflas olaylarına dahil olmadığı yönünde yorumlayıp kötüye kullanarak bütün mal ve mülklerini kripto paralara aktarıp bunları ulaşılamaz yapabilirler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment