Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere’de Bitcoin Karşılığı Hack Yapan Hırsız Tutuklandı

İngiltere mahkemeleri, İskoçya’nın Yard bölgesinden olan ve 700 bin dolar değerinde Bitconi çalan 26 yaşındaki bir siber suçluya ceza verdi.

Britanya tarihinin Bitcoin temelli ilk siber suçlarından biri olan ve Grant West isimli bir kişi tarafından gerçekleştirilen 700 bin dolar değerindeki Bitcoin hırsızlığının ardından; hırsız olan West geçtiğimiz yıl yakalanmıştı.

Trende yakalanan siber suçlu, polisin yaptığı derin sorgulamanın ardından suçunu itiraf etmiş ve siber suçlar ile mücadele ekipleri de West’in o dönem kullandığı Bitcoin borsası hesabına giriş yapıp işi ortaya çıkarmıştı.

Çıkan haberlere göre West büyük şirketlerin web sitelerini hackleyerek karşılığında Bitcoin alıyordu. Uber, Sainsbury’s, Ladbrokes ve diğer büyük firmaların sitelerini hackleyen West, kişisel bilgileri de çalıyor ve veriyi pazarlıyordu.

West’in cezası 25 Mayıs’ta başlayacak.

Bu arada İngiliz basınında çıkan haberlerde West’in yaptığı hırsızlık ve hackleme işlerinden en fazla etkilenen firmanın al götür şeklinde işlem gören yemek firması şirketi Just Eat olduğu belirtildi. West’in sistemlerini hacklemesinin ardından şirketin 200 bin müşterisinin özel bilgisini kaptırdığı belirtilirken, West’in sisteme sahte bir e mail ile sızmayı başardığı belirtildi.

Daha sonra bu müşterilen kimlik bilgilerinin internetin ücra köşelerinde pazarlandığı belirtilirken, West’in de bu satışlar karşılığında hesabına Bitcoin aldığı ifade edildi. Tüm bu süreçler boyunca internetin ücra köşelerindeki sitelerde Temmuz – Aralık 2015 boyunca ‘Courvoiser’ takma adını kullanan Grant West, satışları Bitcoin üzerinden yapıyordu.

İki yıldır bu dava üzerinde çalışan İngiltere Siber Suçlarla Mücadele Birimi’nde görevli Mark Gallagher, otoritelerin artık kripto paraların anonim yapısını alt etmeye başladıklarını belirtirken, sürecin artık takibi daha kolay bir hal almaya başladığını belirtti. Gallagher, şöyle konuştu:

”Bu tarz işlere giren insanlar hiç yakalanmayacaklarmış gibi ya da hiç şansımız yokmuş gibi davranıyor. Onlara dokunamayız sanıyorlar. Ancak gördüğünüz gibi bu miti yıktık ve kripto paraların anonim doğasına müdahale edebileceğimizi gösterdik.”

Mahkeme, aynı zamanda Grant West’in kız arkadaşı olduğu iddia edilen Rachael Brookes’un da cezalandırdığını açıkladı. İki yıllık süreç boyunca West’e yardım yataklık yapan ve ortağı olduğu belirtilen Brookes’un da kendisine yöneltilen suçlamalardan dolayı ceza aldığı belirtildi.

West’in ana aktörü olduğu bu olay bir kez daha Bitcoin ve siber suçlar meselesini tartışmaya açtı. Bilindiği üzere Bitcoin’e karşı olumsuz görüş besleyen birçok otorite, bu fikirlerine temel olarak Bitcoin kullanılarak yapılan yasa dışı aktivitelerin çokluğunu gösteriyor. Özellikle kanun uyumu ve takip zorluğu da göz önüne alındığında, bunun zor bir süreç olduğu aşikar ancak güvenlik ekipleri, bu olayda da görüldüğü gibi daha iyi donanmış durumda.

Ancak bazı araştırmalarda da bunun pek de öyle olmadığı görülüyor. Öyle ki, Kanada’nın Quebec eyaletinden yapılan bir araştırmada, Bitcoin’in kara para aklama, terör finansmanı veya vergi kaçırma gibi yasa dışı işler için kullanıldığı iddiasını ele alan  araştırmacı Remi Quirion, buna karşın Bitcoin’in bu tarz yasa dışı işlerde bir araç görevi görmediğini düşündüğünü belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment