Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Quebec Yönetimi, Bitcoin’in Suç İçin Kullanılacak Bir Araç Olmadığını Düşünüyor

Kanada’nın Quebec bölge yönetiminin baş araştırmacısı olan Remi Quirion, bir makale yayınlayarak Bitcoin ve suç bağlantısını ele aldı. Makalede, Bitcoin’in kara para aklama, terör finansmanı veya vergi kaçırma gibi yasa dışı işler için kullanıldığı iddiasını ele alan Quirion, buna karşın Bitcoin’in bu tarz yasa dışı işlerde bir araç görevi görmediğini düşündüğünü belirtti.

Özellikle, Bitcoin ilk çıktığı dönemlerde takip edilmesi güç doğası ve hükümetlerin buna hazırlıksız yakalanması; bu kripto paranın sürekli olarak isminin yasa dışı işlerle anılmasına sebep olmuş ve kamuoyunda bu yönde bir fikir birliği oluşmuştu. Bitcoin’in daha da tanınır olması ve devletlerin artık buna daha ”bağışık” hale gelmesi ile birlikte, artık Bitcoin ve suç ilgisi yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Genel kanının aksine bu konu hakkında farklı bir fikir ortaya koyan Quirion, kaleme aldığı yazıda şu ifadeleri kullandı:

Bitcoin, ne yasaların üstünde bir şey, ne de yasa dışı olaylar için kullanılan bir araç. İstatistiklere baktığımızda, Bitcoin kullanılarak yapılan yasa dışı faaliyetlerin, genelin sadece çok ama çok küçük bir kısmını oluşturduğunu görebiliriz. Çünkü artık Bitcoin, gün geçtikçe iz bırakmadan para transferi yapmak isteyen kişiler için anlamını yitiriyor. Artık hükümetler, son derece iyi kontrol sahibi oldular.”

Kripto para piyasalarına 2014’ten beri giren tüm para transferlerinin incelendiği çalışmada, Quebecli araştırmacılar 4 yıllık süreç boyunca piyasaya giren toplam paranın sadece yüzde 0.61’inin yasa dışı aktivitelerde kullanıldığı sonucunu, okuyucuları ile paylaşırken; bu yüzdenin de git gide düştüğü belirtildi.

Öyle ki, 2013 sonunda yüzde 1.07 olan bu rakamın, 2017 son verilerinde ise yalnızca yüzde 0.07 seviyesine indiği ifade edildi. Ancak makalede, bu oran düşüşünün hükümet kontrolü ve güvenlik önlemlerinin artmasına ek olarak; Monero gibi paraların Dark web sitelerinde Bitcoin’in yerini alması faktörüyle de bağlantılı olduğu paylaşıldı.

Quebec yönetiminin yaptığı bu çalışma; Bitcoin’in yasa dışı suçlar ile bağlantısı olduğu iddiasını yanlış bulan ve bu  konuda Bitcoin’e haksızlık edildiğini düşünen insanlar için bir başka olumlu veri oldu. Nitekim, konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir veri; yasa dışı suçların finansmanında Amerikan dolarının halen açık ara 1 numara olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Quebecli yetkililer, böylesi bir ünden arınmış olan Bitcoin’in, ana akım sisteme daha kolay ve sorunsuz bir şekilde giriş yapacağından da emin konuştu. Yine raporda, Bitcoin’in düzenlenmediği veya düzenlemediği konusunun da tamamen bir safsata olduğuna değinilirken, birçok yerel ve ulusal kurum ve kuruluşun Bitcoin ile ilgili çeşitli düzenlemeler yaptığı ve bunun gelecekte de devam edeceği belirtildi.

Örneğin Quebec’de, kripto para borsaları işlem yapabilmek için öncelikle hükümetten bir lisans almak zorunda.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment